Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον ΟΗΕ

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου

178e39d54f356717ddc68fd914aadc47_XL

Πραγματοποιήθηκε χθες, όπως κάθε χρόνο, στην έδρα του ΟΗΕ η κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων ενώ της συνεδρίασης προήδρευσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Γιάκομπ Ζούμαρε, ο πρόεδρος του Μάλι, Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μαμαντού Ισουφού, ο πρόεδρος της Γουϊνέας, Άλφα Κόντε, η πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χαλόνεν, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, ΄Αλφρεντ Γκουζεμπάουερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ιγκόρ Λούκσιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζια, η υπουργός Εξωτερικών της Ναμίμπια, Νετούμπο Νάντι Νταΐτγουα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τζαμάϊκα, Α. Τζ, Νίκολσον, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ίνσουλζα, η επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων IDDRI, Τερέζα Ριμπέρα.

Αναφέρεται ότι το πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού Έμπολα. Ο πρόεδρος της Γουινέας, παρουσίασε την δραματική κατάσταση στη χώρα του και στη γύρω περιοχή, τονίζοντας ότι, αν η διεθνής κοινότητα είχε κινητοποιηθεί νωρίτερα, τα θύματα θα ήταν λιγότερα. Ωστόσο, σημείωσε ότι η λύση είναι η απομόνωση του ιού και όχι των κρατών που υποφέρουν από την επιδημία.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη, η ανάπτυξη φονταμενταλιστικών κινημάτων, όπως το ISIS και το Μπόκο Χαράμ. Οι πρόεδροι του Μάλι και του Νίγηρα, ανέλυσαν την κατάσταση στο Σαχέλ και αναφέρθηκαν στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στον φονταμενταλισμό. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι, πρέπει να αποδομήσουμε την ιδεολογία των φονταμενταλιστών αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια συντονισμένη δράση γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να υπάρξουν και αποτελέσματα στην Διάσκεψη του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, τελευταία ευκαιρία για συμφωνία που θα θέτει τους νέους στόχους μετά το Κιότο. Η επικεφαλής του IDDRI, Τερέζα Ριμπέρα, έκανε μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Γαλλικής Κυβέρνησης για τη Σύνοδο του 2015 και στη συνέχεια αποφασίστηκε να προγραμματιστούν μια σειρά από πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου.

Η σύσταση και ο τρόπος λειτουργίας της νέας Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Ανισότητα, απασχόλησε το Προεδρείο στο τελευταίο μέρος της συνάντησης. Αποφασίστηκε η σύμπραξη πολιτικών και διανοουμένων από όλες τις ηπείρους για την επεξεργασία σοβαρών προτάσεων για την καταπολέμηση της ασύμμετρης συγκέντρωσης πλούτου, που απειλεί τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στο σύγχρονο κόσμο.

«Είναι σημαντικό η αριστερά να παραμείνει προοδευτική στην αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην εισηγητική του ομιλία, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μπορεί να εκπροσωπούμε διαφορετικά κόμματα ή χώρες. Όμως το κίνημα μας ξεπερνάει τα σύνορα εκπροσωπώντας τις βασικές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες είναι ο κοινός τόπος που μας ενώνει. Οφείλουμε να γίνουμε η παγκόσμια φωνή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας. Η έννοια της ασφαλείας συνδέεται με βαθύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ανισότητα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δική μας μάχη είναι ιδεολογική. Πρέπει να απονομιμοποιήσουμε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τη βία και τη θρησκεία για να προωθήσουν τους στόχους τους. Γι΄ αυτό, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα παγκόσμια προβλήματα σύμφωνα με τις δικές μας προτεραιότητες. Δεν μπορούν οι προτεραιότητες αυτές να καθορίζονται αποκλειστικά από τις αγορές. Γι΄ αυτό και πρέπει να συμβάλουμε με ιδέες στην μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά και των μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By