Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο η Βουλή

Για το αν θα ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα για το δημοψήφισμα της «μικρής ΔΕΗ»

voulia600ii_290314

Η ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α” Θερινού Τμήματος της Βουλής θα διεξαχθεί αύριο το πρωί στις 10, προκειμένου να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα για το δημοψήφισμα της «μικρής ΔΕΗ».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στην αυριανή συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής», συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τη γραμματεία του κόμματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με  τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκο Βούτση, για το ζήτημα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση τόσο η δική του όσο και του κ. Βούτση, θα είναι αρνητική στο να συμμετέχουν οι βουλευτές σε μια πρακτική «βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Απόφαση μέσα από τα όργανά τους, για το αν θα συμμετέχουν ή όχι στην αυριανή συζήτηση θα πάρουν οι ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

«Εμείς προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση για το δημοψήφισμα», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε:

«Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση, όχι μόνον υπήρχαν, οι 120 τουλάχιστον βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα αλλά και ότι η ηλεκτρική κάλυψη είναι μείζον κοινωνικό θέμα, όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα. Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, το αμφισβήτησαν με διάτρητα επιχειρήματα», ανέφερε.

Ο κ. Λαφαζάνης, τόνισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας όπως τα ορίζει το Σύνταγμα».

«Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α΄ Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ένα κατεξοχήν αναφαίρετο και αυτοδίκαιο αίτημα καταστρατηγείται. Πρόκειται περί τραγέλαφου και αθλιότητας. Σειρά ενεργειών της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχουμε μια περιορισμένη Δημοκρατία», επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By