Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Τί σημαίνει η Ελλάδα στον κόσμο της Google

Με τα στερεότυπα φαίνεται ότι παίζουν οι χρήστες του Διαδικτύου, με την Google να αποκαλύπτει με ποιες φράσεις γίνονται οι αναζητήσεις

internet

Όσο κι αν η «εισβολή» του Διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή μας τρομάζει κάποιες φορές, η αλήθεια είναι ότι το Ίντερνετ και κατά κύριο λόγο η Google, ξέρει πολύ περισσότερα για εμάς από όσα πιστεύουμε.

Ερωτήματα που δεν τολμάμε να θέσουμε ούτε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους τα… γράφουμε στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, η οποία, ωστόσο, κρατά στο τεράστιο «αρχείο» της τα… εσώψυχά μας. «Γιατί η Ισπανία είναι άδεια, γιατί το Καζακστάν είναι τόσο μεγάλο;».

Οι δύο παραπάνω ερωτήσεις τίθενται συχνά προς απάντηση στην Google και έτσι η «αυτόματη συμπλήρωση» (auto-complete) λέξεων ή φράσεων, οι οποίες πληκτρολογούνται στην μηχανή αναζήτησης, αποκαλύπτει στερεότυπα που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν για πολλές χώρες σε Ασία και Ευρώπη.

Η «σημαντική» Ελλάδα

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου αναρωτιούνται γιατί είναι μια τόσο σημαντική χώρα και για την Ιταλία γιατί είναι τόσο ρατσιστική.

Επίσης, θέλουν να μάθουν γιατί η Ισπανία είναι τόσο άδεια, η Πορτογαλία τόσο φτωχή, η Γαλλία τόσο… γκέι, η Βρετανία τόσο πλούσια, η Ιρλανδία τόσο πράσινη, το Βέλγιο τόσο βαρετό αλλά και πλούσιο, η Ολλανδία τόσο φιλελεύθερη, η Γερμανία τόσο πλούσια.

Ακόμη ρωτούν γιατί είναι πλούσιες η Αυστρία και η Ελβετία, γιατί οι Τσέχοι είναι άθεοι, γιατί η Πολωνία είναι μια τόσο αδύναμη χώρα, γιατί η Δανία είναι τόσο ευτυχισμένη, γιατί η Λιθυανία είναι τόσο… αυτοκτονική.

Όσον αφορά στην Τουρκία αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο φθηνή.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι πρέπει να διασφαλίζεται ότι η «αυτόματη συμπλήρωση» (auto-complete) λέξεων ή φράσεων, οι οποίες πληκτρολογούνται στην μηχανή αναζήτησης Google δεν περιέχει προσβλητικούς ή δυσφημιστικούς όρους. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αφορούσε Γερμανό επιχειρηματία, δίπλα στο όνομα του οποίου στο «Google.de» εμφανίζονταν οι λέξεις «σαϊεντολογία» και «απάτη»…

Πηγή: Πρώτο Θέμα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By