Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα γερμανικά media για την ελληνική έξοδο στις αγορές

«Άγνωστες λέξεις στο κόσμο των αγορών η αλληλεγγύη και η κατανόηση» σημειώνουν

litotita-euro-krisi-xreous-stin-eurozoni

Αισιοδοξία και ενστάσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά με τα οποία τα γερμανικά media περιγράφουν την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.«Μετά από τρία χρόνια, στα οποία υλοποίησε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι κεφαλαιαγορές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν στο κράτος μακροπρόθεσμα δάνεια», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έπεσαν από το 8 στο 6%. «Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον τόσο επικίνδυνα τα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο από τότε που άρχισε η κλιμάκωση της κρίσης πριν από πέντε χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε σχετικό ρεπορτάζ στην Die Welt, γίνεται αναφορά στις απόψεις του Άλαν φον Μέρεν, επικεφαλής αναλυτή της Danske Bank A/S της Κοπεγχάγης, ο οποίος τονίζει: «Οι Έλληνες αξιοποιούν τη βελτιωμένη τους αξιοπιστία στην Ευρώπη». Και ο αναλυτής συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα βελτίωσης των πραγμάτων. Φυσικά και δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα».

Άγνωστες λέξεις στις αγορές η αλληλεγγύη και η κατανόηση 

«Δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα» η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, εκτιμά στην Süddeutsche Zeitung η αναλύτρια Κέρστιν Γκάμελιν, εξηγώντας ότι «ομαλή είναι (σ.σ. Deutsche Welle: μια κατάσταση) όταν μια χώρα που θέλει να λάβει δάνεια μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο δανειστή…Φερέγγυος οφείλει να είναι ο πιστωτής, να προσφέρει χαμηλό επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, υπάρχει για την πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα μόνον ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του μηχανισμού στήριξης.

«Όλα αυτά θα τελειώσουν όταν δανεισθεί η Ελλάδα από τις αγορές, όπου η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα», υπενθυμίζει η γερμανίδα αναλύτρια, αποδίδοντας σε «ιδιαίτερες συνθήκες» και όχι σε ομαλότητα τον δανεισμό με επιτόκιο γύρω στο 5%.

Κανένα από τα αισιόδοξα σενάρια δεν επαληθεύτηκε 

Και αυτές οι συνθήκες είναι, σύμφωνα με την Κέρστιν Γκάμελιν το γεγονός ότι «οι δανειστές της ευρωζώνης προτιμούν να μην χορηγήσουν πλέον άλλα δάνεια στην Ελλάδα με “super” ευνοϊκούς όρους». Στόχος τους είναι «να αποδειχθεί ότι ήταν ορθή η πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα».

Θα πρέπει «να πείσουν για αυτό τους φορολογουμένους στις χώρες τους, κυρίως στη Γερμανία», υποστηρίζει η Γκάμελιν, παραπέμποντας ταυτόχρονα στα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς.

«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ενόψει των εκλογών να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών. Η επιδίωξή του είναι συμβατή με το πνεύμα των δανειστών», επισημαίνει η αναλύτρια, διευκρινίζοντας ότι εάν η συγκυβέρνηση υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η οποία «θα βύθιζε την Ελλάδα εκ νέου σε κρίση και θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωζώνη». «Στα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης διατυπώθηκαν διάφορα αισιόδοξα σενάρια. Κανένα από αυτά δεν επαληθεύτηκε», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν.

Πηγή: Deutsche Welle

By