Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Τα γερμανικά media «κάνουν ταμείο» για την επίσκεψη της Μέρκελ

«Η καγκελάριος επιβεβαιώνει ότι είναι η ισχυρότερη γυναίκα στην Ευρώπη» ένας από τους σχολιασμούς για την κυρία Μέρκελ

 merkel_samaras600

Ιδιαίτερη εκτενή αναφορά στη χθεσινή επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα φιλοξενούν σήμερα, Σάββατο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο ασθενής χρειάζεται ανάπτυξη», είναι ο τίτλος σχολίου της Stuttgarter Zeitung που αναφέρεται στην υπεραξία της επίσκεψης της καγκελαρίου. «Τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης πανηγυρίζουν για την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιααγορές…και οι επενδυτές εμπιστεύονται το γεγονός ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που έφερε η καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψή της», επισημαίνει η εφημερίδα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην προοπτική της ανάπτυξης της χώρας.

Η Stuttgarter Zeitung διαπιστώνει αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου στο πεδίο της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, μια αλλαγή που έγινε αισθητή στην Αθήνα. «Ευτυχώς και στο Βερολίνο άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι με νέες περικοπές ο ασθενής αποδυναμώνεται περισσότερο αντί να στέκεται στα πόδια του», παρατηρεί η εφημερίδα και προσθέτει: «Η συμφωνία για την σύσταση ενός ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου, την οποία υπέγραψαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, την Παρασκευή, συνιστά ένα σημαντικό βήμα. Οι επιδόσεις της οικονομίας θα πρέπει το 2020 να έχουν φθάσει στο επίπεδο του 2008. Προϋπόθεση γι αυτό είναι, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απορρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, να απελευθερωθεί η οικονομία και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους», καταλήγει η Stuttgarter Zeitung.

«Η καγκελάριος Μέρκελ ενθαρρύνει και ενισχύει τους εκπροσώπους της ελληνικής οικονομίας και τους νέους επιχειρηματίες», αναφέρει το Stern στην ηλεκτρονική του έκδοση, σχολιάζοντας την συνάντηση της καγκελαρίου με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Στην ομιλία της η Μέρκελ είπε ότι «είναι ακλόνητα πεπεισμένη πως μετά από μια πολύ δύσκολη φάση, η χώρα έχει απίστευτα μεγάλες δυνατότητες», υπογραμμίζει το Stern.

«Για την Άγκελα Μέρκελ ζητούμενο στην Αθήνα ήταν κυρίως να προειδοποιήσει για τις συνέπειες μιας δημοσιονομικής αλαζονείας και να ενθαρρύνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και εάν πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί εδώ και καιρό από αυτές», εκτιμά η Sächsische Zeitung.

«Η Μέρκελ προσπάθησε πολύ να μην ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην Αθήνα. Τώρα έχει υιοθετήσει έναν νέο ρόλο: Θέλει να είναι η εταίρος με κατανόηση και όχι η αυστηρή ελέγκτρια», επισημαίνει η Die Zeit.

«Γνωρίζει ότι η επίσκεψή της τους βοηθά όλους: Τη χώρα της κρίσης που αναρρώνει αργά και βασανιστικά και στην οποία δείχνει ενεργά εμπιστοσύνη. Βοηθά τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης που εξοπλίζονται για τις εκλογές. Βοηθά και τον εαυτό της, καθώς για άλλη μια φορά μπορεί να προβάλει τη φυσιογνωμία της, ως η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης», παρατηρεί αναφερόμενη στην καγκελάριο με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα η Neue Osnabrücker Zeitung και επισημαίνει: «Παρά την πολιτική της λιτότητας και τα πακέτα βοήθειας, η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο. Αλλά μέχρι τις ευρωεκλογές θα πρέπει να δίνεται η αίσθηση ότι είναι κοντά στον στόχο. Εάν αυτό γίνει κατορθωτό, η Μέρκελ θα είναι η ηρωίδα. Εάν τα πράγματα πάνε στραβά, θα φταίνε οι Έλληνες. Μια έξυπνη τακτική. Τυπική Μέρκελ», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

By