Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Τα ξένα ΜΜΕ για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τoν Fitch

Η αναβάθμιση ήρθε, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές της Κυριακής και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρει μεταξύ των άλλων η Wall Street Journal

fitchA

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν στα δημοσιεύματά τους την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στη βαθμίδα «Β».

«Τα θετικά σχόλια του οίκου Fitch είναι πιθανόν να ενισχύσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πριν από την πρώτη μείζονα εκλογική της δοκιμασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της Κυριακής», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, προσθέτοντας: «Εναρμονισμένος με τους περισσότερους άλλους διεθνείς Οργανισμούς και δανειστές, ο Fitch αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 0,5%, για πρώτη φορά μετά από μία εξαετή περίοδο ύφεσης».

Μετά από τέσσερα χρόνια που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου υπέβαλε το αίτημα για διεθνή βοήθεια στην Ελλάδα, η πολιτική αστάθεια εξακολουθεί να κατατρέχει την Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας: «Εάν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Μαΐου, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, το πλήγμα μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία και να εκτροχιάσει την εύθραυστη πρόοδο προς τη σταθερότητα».

«Η αναβάθμιση ήρθε, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές της Κυριακής και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα νέο κύμα πολιτικής αστάθειας, ανάλογα με την επίδοση των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού» αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, προσθέτοντας: «Αν και τα αποτελέσματα δεν θα μεταβάλουν την πλειοψηφία δύο εδρών που έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλή, θα είναι συμβολικά για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις αναλυτών ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν το κόμμα του της Νέας Δημοκρατίας είναι σημαντικά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στα αποτελέσματα των εκλογών. Η αναβάθμιση από τον Fitch αποτελεί ενίσχυση για τη χώρα, που αγωνίζεται να ξεπεράσει μία καταστροφική οικονομική κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημειώνει το Associated Press.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By