Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Τελευταίοι σε μετακινήσεις με τρένο οι Έλληνες

Έχοντας κάνει κατά κεφαλήν μόλις 75 χιλιόμετρα μετακινήσεις

ose-treno

Από τους πολίτες της Ε.Ε, οι Αυστριακοί υπήρξαν μέσα στο 2013 οι «επιμελέστεροι» χρήστες του τρένου ως μέσου για τις μετακινήσεις τους, έχοντας διανύσει στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κατά κεφαλήν κατά μέσο όρο 1.425 χιλιόμετρα, ενώ οι Έλληνες είναι αυτοί που το χρησιμοποίησαν λιγότερο από όλους, έχοντας κάνει κατά κεφαλήν μόλις 75 χιλιόμετρα μετακινήσεις, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της Αυστριακής Λέσχης Συγκοινωνίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στην κορυφή του καταλόγου των 26 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα (σ.σ. τόσο η Κύπρος όσο και η Μάλτα δεν διαθέτουν σιδηροδρομικό δίκτυο), ως προς τα κατά κεφαλήν διανυθέντα χιλιόμετρα μέσα στο 2013, βρίσκεται η Αυστρία με 1.425, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 1.400, τη Σουηδία με 1.235, τη Δανία με 1.215 και τη Γερμανία με 1.085, ενώ στο τέλος του καταλόγου βρίσκεται η Ελλάδα με 75 χιλιόμετρα.

Συνολικά η απόσταση που διένυσαν πολίτες στην Αυστρία μέσα στο 2013, με αυστριακά τρένα, ανερχόταν σε 12,1 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Όπως παρατηρείται στην έρευνα, σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε υπάρχει τα τελευταία χρόνια τάση αύξησης στη χρήση των σιδηροδρόμων για τις μετακινήσεις του πληθυσμού, με ιδιαίτερα σημαντική αύξηση να παρουσιάζεται από το 2005 και έπειτα, κυρίως σε Αυστρία, Βρετανία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ μείωση καταγράφηκε σε Ιταλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

By