Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Την επιστροφή στην ανάπτυξη αναζητά η Ευρώπη

Λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν τη σκυτάλη στους «18» της ευρωζώνης

eurogroup

Ενάμισι χρόνο μετά την τελευταία σύγκλισή του, το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με κύριο θέμα συζήτησης την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ. Παρόντες θα είναι οι πρόεδροι της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν τη σκυτάλη στους «18» της ευρωζώνης.

Το θέμα της ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου του Eurogroup, μετά από αίτημα του Γάλλου, Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντζι.

Ωστόσο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται διχασμένες ως προς τον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική μεγέθυνση. Έτσι, ενώ η Ρώμη και το Παρίσι προτάσσουν ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέο κρατικό δανεισμό και ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος “Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ γίνεται στον απόηχο των επιστολών που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι και στη Ρώμη ζητώντας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει την επιστολή των Βρυξελλών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του απερχόμενου Προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ματέο Ρέντζι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μείνει μυστική αυτή η επιστολή, εφόσον η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε διέρρευσε πρώτη το θέμα σε Βρετανική εφημερίδα.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «μπανάλ» την επιστολή που έστειλε η Επιτροπή προς το Παρίσι, λέγοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για την οποία δεν τη δημοσιοποίησε.

By