Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Την παραπομπή σε δίκη αναλυτών της S&P ζητεί Ιταλός εισαγγελέας 

 Ο Ιταλός εισαγγελέας τονίζει ότι το 2012, οι εν λόγω υπάλληλοι του Standard and Poor΄s διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, χωρίς να συντρέχουν οι αιτίες

Standard & Poor 's

Την παραπομπή σε δίκη έξι οικονομικών αναλυτών και στελεχών του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor΄s ζήτησε ο εισαγγελέας του Τράνι της Κάτω Ιταλίας. Ο εισαγγελέας Μικέλε Ρουτζέρο ζήτησε την παραπομπή σε δίκη των αναλυτών και των στελεχών του αμερικανικού οίκου, ενός από τους λεγόμενους «τρεις μεγάλους» του κλάδου, με την κατηγορία της απόπειρας χειραγώγησης της αγοράς.

Ο Ιταλός εισαγγελέας τονίζει ότι το 2012, οι εν λόγω υπάλληλοι του Standard and Poor΄s διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, χωρίς να συντρέχουν οι αιτίες.

Ο Ρουτζέρο στην αιτιολόγηση του αιτήματός του υποστηρίζει ότι η θέση του αποδεικνύεται από ένα μήνυμα το οποίο έστειλαν οι αναλυτές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την 13η Ιανουαρίου του 2012 και δείχνει, όπως υπογράμμισε, την προειλημμένη απόφασή τους να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της Ιταλίας. Αντίγραφο του μηνύματος αυτού έχει κατασχεθεί από την δικαιοσύνη.

Ο Ιταλός εισαγγελέας τόνισε πως «ήδη από τον Αύγουστο του 2011 αναλυτές του οίκου, σε εμπιστευτικό μήνυμά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προέβλεπαν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις μελλοντικές εκτιμήσεις του αξιόχρεου της ιταλικής οικονομίας.

Ο οίκος αξιολόγησης αποποιείται κάθε ευθύνη και οι εκπρόσωποί του τονίζουν ότι προχώρησαν σε μια απόλυτα αμερόληπτη αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρισκόταν η οικονομία της Ιταλίας όταν έκαναν τις επίμαχες εισηγήσεις τους στον S&P.

By