Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Τουρκία: Το Twitter λέει «ναι» στο κλείσιμο λογαριασμών, «όχι» στην πληρωμή φόρων

Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά ότι το Twitter έχει κέρδη 35 εκατομμύρια δολάρια από τις διαφημίσεις στην Τουρκία, τα οποία δεν φορολογούνται στη χώρα

turkey_twitter705

To Twitter εν τέλη αρχικά να κλείσει κάποιους λογαριασμούς του στην Τουρκία, όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος έπειτα από συνομιλίες που διεξήχθησαν με στελέχη της εταιρείας, αλλά προς το παρόν δεν θα αποκτήσει γραφεία στη χώρα ούτε θα πληρώσει φόρους, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση,

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπλόκαρε τον Μάρτιο την πρόσβαση στο Twitter και στο YouTube έπειτα από τη διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών που καταδείκνυαν τη διαφθορά στο περιβάλλον του.

Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, βάσει της οποίας η απαγόρευση αυτή παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, η πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε πριν από 11 ημέρες, όμως δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στο YouTube.

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει λανθασμένη την απόφαση του δικαστηρίου και έχει πει ότι πρέπει να ανατραπεί.

Αξιωματούχος από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού δήλωσε ότι στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το Twitter συμφώνησαν να κλείσουν κάποιους από τους λογαριασμούς για τους οποίους έχει διαμαρτυρηθεί η Αγκυρα και να δημιουργήσουν έναν πιο επίσημο μηχανισμό βάσει του οποίου το Twitter θα εξετάσει τις δικαστικές αποφάσεις για άλλους λογαριασμούς.

Παρόλα αυτά δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την εγκατάσταση γραφείων του Twitter στην Τουρκία ή για την πληρωμή φόρών, δύο από τα βασικά αιτήματα της Αγκυρας, στη διάρκεια των πρώτων άμεσων συνομιλιών μετά την απαγόρευση της πρόσβασης στον ιστότοπο.

«Οι δύο πλευρές κατανοούν η μία την άλλη πλήρως μετά τις παρουσιάσεις και ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα συνεργασίας στο μέλλον», σημείωσε ο τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε:«Κάποιοι λογαριασμοί θα κλείσουν. Σε αυτό το στάδιο το Twitter δεν θα εγκαταστήσει άμεσα μια εταιρεία (στην Τουρκία), αλλά θα υπάρξει η απαραίτητη επικοινωνία μέσω δικηγόρων από την Κωνσταντινούπολη».

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας του Twitter Κόλιν Κρόουελ, που ηγείτο της αποστολής, συνομίλησε την Δευτέρα με αξιωματούχους του γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού, του υπουργείου Επικοινωνιών και στελέχη των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι όλες οι εταιρείες που εκπροσωπούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν στη χώρα θα πρέπει να ανοίξουν γραφεία.

Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά ότι το Twitter έχει κέρδη 35 εκατομμύρια δολάρια από τις διαφημίσεις στην Τουρκία, τα οποία δεν φορολογούνται στη χώρα.

«Κάποιες εταιρείες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν γραφεία εδώ», υπογράμμισε ο Σιμσέκ. «Αν (αυτές) έχουν καλές προθέσεις, θα ανοίξουν ένα γραφείο. Αν έχουν κακές, θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα και θα εξετάσουν άλλες λύσεις», πρόσθεσε. «Αν δείτε τις συμφωνίες για τη διπλή φορολόγηση, μια εταιρεία πρέπει να διαθέτει γραφεία για να μπορεί να πληρώσει φόρους», είπε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By