Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση της Αθήνας για «νέα έξοδο» στις αγορές

«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» επιμένει ο εκπρόσωπος του Ταμείου

imf621_210114Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους στόχους» του ελληνικού προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξής Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για τη νέα έκδοση», προσθέτοντας επίσης ότι «αν και θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, εντούτοις, όπως σημείωσε, «αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα».

Υπενθυμίζεται το πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters που επικαλούμενο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο για έκδοση 7ετών ομολόγων πριν τον Αύγουστο με στόχο την άντληση 2-3 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση όσον αφορά τη «δημόσια απολογία» της Κριστίν Λαγκάρντ προς το Λονδίνο για τις «λανθασμένες απαισιόδοξες προβλέψεις» που αφορούσαν την οικονομία της Βρετανίας και αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ «θα απολογηθεί» και για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές».

Σε δεύτερη ερώτηση αν η συγκεκριμένη τοποθέτησή του εκλαμβάνεται ως «απολογία», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε και για την πιθανότητα λήψης «νέων μέτρων», αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχετικές αναφορές του Πολ Τόμσεν, αλλά και στα όσα αναφέρει η έκθεση του Ταμείου, σημειώνοντας ότι «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» κατά την τρέχουσα χρονιά και το ΔΝΤ αναμένει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014.

By