Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Το ελληνικό ελαιόλαδο θα καλύψει την παγκόσμια ζήτηση

Σύμφωνα με μελέτη της Oil World

ladi-elaiolado

Κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου αναμένεται να σημειωθεί παγκοσμίως λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής που προβλέπεται για την περίοδο 2014-2015 εξαιτίας της ξηρασίας στην Ισπανία, αλλά και του εμφυλίου πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση της Oil World, στην οποία επισημαίνεται πως η Ελλάδα θα κληθεί να καλύψει αυτό το κενό, κυριαρχώντας στην παγκόσμια αγορά.

«Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», τόνισε αρμόδιος ερευνητής μιλώντας στο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η Oil World προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να μειωθεί στα 2,55 εκατ. μετρικούς τόνους από το ρεκόρ του προηγούμενου χρόνου των 3,19 εκατ. μετρικών τόνων.

Η έκθεση επισημαίνει πως η Ισπανία έχει υποστεί μία από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 100 ετών, ενώ παράλληλα τα ελαιόδεντρα της χώρας είναι εξαντλημένα από την παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς.

«Η μείωση της παραγωγής απαιτεί ουσιαστική αναπροσαρμογή της ζήτησης, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλες χώρες, για να διατηρηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές στο άμεσο μέλλον» αναφέρει το Oil World.

Σημειώνεται πως τα futures του ελαιόλαδου στην Ισπανία εκτινάχθηκαν 27% τους τελευταίους 12 μήνες κλείνοντας χθες στα 2.485 ευρώ ανά τόνο. «Υπάρχουν τάσεις περαιτέρω ανόδου για τις τιμές τους επόμενους μήνες, με τα σενάρια για απότομη μείωση της ισπανικής παραγωγής ελαιόλαδου» αναφέρει η έκθεση.

Όπως εκτιμάται, η παραγωγή της Ισπανίας πρόκειται να μειωθεί στους 830.000 τόνους από 1,77 εκατ. μετρικούς τόνους. «Η αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα θα καλύψει εν μέρει το κενό που αφήνει η Ισπανία, καθώς αναμένεται η ελληνική παραγωγή να αυξηθεί στους 300.000 τόνους από 158.000 τόνους. Η παραγωγή της Ιταλίας προβλέπεται ότι θα μείνει σχεδόν αμετάβλητη στους 455.000 τόνους», καταλήγει η έκθεση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By