Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε… πριβέ εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσία επιλεγμένων επιχειρηματιών.
Εναντίον του μνημονίου, της κυβέρνησης αλλά και της γερμανικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σε «κλειστή» εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη «Μεγάλη Βρετανία».
Παρόντες ήταν γύρω στους 30 επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου, επιλεγμένοι με προσωπικές προσκλήσεις από την διοίκηση. Ανάμεσά τους ήταν οι κ. Μελισσανίδης, Κόκκαλης, Κοπελούζος, οι οποίοι αυτή την περίοδο φέρονται να εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε μαζί του τον Βουλευτή Γ. Σταθάκη, αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις το κόμματός του εναντίον της πώλησης του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον κ. Μελισσανίδη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε αντιπαράθεση, καθώς οι εκφράσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ειπώθηκε, ήταν «προσεκτικά επιλεγμένες» και απέφυγε να χαρακτηρίσει «στημένο» τον διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες είχαν εγκάρδια χειραψία κατά την εκδήλωση.
Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε στους επιχειρηματίες την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας, επισημαίνοντας την ολοένα και μεγαλύτερη «παρέμβαση» που ασκούν η τρόικα και η Γερμανία, δρώντας αντικειμενικά εις βάρος του ελληνικού κεφαλαίου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στο ακροατήριο «θα ήθελα σε αυτή την de profundis συνάντηση μαζί σας να μην κρύψω τις ανησυχίες μου. Αγαπητοί φίλοι έχω την αίσθηση ότι η χώρα δεν πάει καλά, ότι η οικονομία δεν πάει καλά, και ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι αυτός που θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα, βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλους κινδύνους».
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την ατμόσφαιρα. Να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας και εφησυχασμού. Ενδεχομένως να βασίζεται στην ελπίδα της πιθανότητας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές να υπάρξει κάποια χαλάρωση της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ για τις χώρες της Ευρωζώνης, και ιδίως για την Ελλάδα».
Μεγάλο τμήμα της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας το αφιέρωσε στο να καθησυχάσει τους φόβους των επιχειρηματιών για τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντάς τους ότι πολλοί εξ αυτών πίστεψαν την κινδυνολογία για την αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Τώρα όμως, φέρεται να είπε, αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η τρόικα, το μνημόνιο και η κυβέρνηση που σπεύδει να το εφαρμόσει.
«Κάποιοι πίστεψαν ότι ο κίνδυνος για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα ήταν μία πιθανή αντι-μνημονιακή κυβέρνηση, μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν αφελείς όσοι το πίστεψαν αυτό. Διότι σήμερα αποδεικνύεται ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία είναι το ίδιο το μνημόνιο και η τρόικα με τις επιλογές της» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «αυτή η επιμονή στο λάθος δεν μπορεί παρά να έχει μία άμεση σύνδεση και με έναν στόχο των εταίρων μας, και κυρίως των αγαπημένων μας εταίρων, των Γερμανών, που διακατέχονται από έναν ιδιότυπο οικονομικό εθνικισμό και θέλουν να επικρατήσουν στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή σφαίρα με οικονομικά μέσα».
Τέλος αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματος του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε ως στόχο στην μεταμνημονιακή εποχή, και στο βαθμό που θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο έξω από τους καταναγκαστικούς όρους της αποικιοποίησης που μας θέτει το μνημόνιο, να πάμε σε ένα σχέδιο για την παραγωγική, οικονομική, κοινωνική ανασυγκρότηση του τόπου».