Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Τσίπρας – Κυπριανού: Να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία

Προκειμένου να γίνουν κινήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο

tsipras-kuprianou

Την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να γίνουν κινήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, τόνισαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στη σημερινή συνάντησή τους.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι επικρατεί κλίμα αστάθειας και ρευστότητας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και συμπλήρωσε ότι η τουρκική μεριά επιλέγει την πρόκληση και την επιθετικότητα, επιλέγει να τορπιλίσει τον διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού και να υπονομεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα πρέπει η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, δίνοντας το στίγμα ότι κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη οι διαφορές στην περιοχή να αντιμετωπίζονται μόνο με διάλογο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το κόμμα του διατρανώνει την αποφασιστικότητά του στην ίδια γραμμή με το ΑΚΕΛ, «να παρακάμψουμε εκβιασμούς και πιέσεις και να οδηγήσουμε τον κυπριακό λαό στην επιλογή μιας δίκαιης λύσης που δεν μπορεί να είναι άλλη από την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, χωρίς ξένες δυνάμεις και εποίκους και χωρίς τρίτους εγγυητές που θα καθορίζουν την πορεία του κυπριακού λαού».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε την ανάγκη πρώτα να αποκλιμακωθεί η κρίση και στη συνέχεια να δημιουργηθούν τα δεδομένα για την επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη οι προσεγγίσεις να γίνονται με σύνεση και ψυχραιμία. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ είπε ότι έχει τεράστια σημασία, οι ενέργειες που γίνονται να οδηγούν σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ επεσήμανε, ακόμη, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα η τουρκική προκλητικότητα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, για αλληλοενημέρωση και συντονισμό.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε λάθος δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης και συμπλήρωσε ότι υπάρχει η ανάγκη ενός άλλου δρόμου και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι μεγάλες χώρες που κινούν τα νήματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By