Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Τσίπρας: «Η χώρα βρίσκεται σε φαύλο κύκλο»

Δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό

© fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
© fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων δεσμεύεται για μια ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση έκανε λόγο για μείωση του χρέους και «πάγωμα» των τόκων για τέσσερα χρόνια.

Σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο όπου τα χρήματα των δανείων της τρόικας καλύπτουν παλαιότερα δάνεια και δεν κατευθύνονται για την ικανοποίηση ζωτικών κοινωνικών αναγκών. «Γι” αυτό απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και «πάγωμα» στην αποπληρωμή των τόκων. Μια τέτοια συμφωνία θα μας απάλλασσε, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, από την υποχρέωση καταβολής τόκων ύψους πάνω από 25δισ. ευρώ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους εταίρους

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της Ελλάδας προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. «Αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουμε να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας. Αν, όμως, από τη πλευρά τους δεν υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να βγει από τη κρίση, αλλά να παραμείνει βυθισμένη σε αυτή, ώστε μετατραπεί σε δική τους αποικία χρέους, τότε είναι προφανές ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Έχουμε τονίσει κατ” επανάληψη ότι εμείς δεν έχουμε στόχο να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε σε αυτές. Και τότε ας το γνωρίζουν: Για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα για την ανακούφιση της κοινωνίας. «Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Επίθεση κατά του Σαμαρά

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού και υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη. «Αφού ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε το βήμα της ηρωικής πλην τίμιας εξόδου προς τη κάλπη και αναγκάστηκε να χρεωθεί ως συγκυβερνήτη τον κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί παρά να έχει – και μάλιστα σύντομα- το τέλος του κ. Παπανδρέου» είπε χαρακτηριστικά.

Περί δηλώσεων Βορίδη

Όσον αφορά στη συζήτηση, που έχει ανοίξει με αφορμή την ομιλία του Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως υπεύθυνο για την κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι είχε στόχο το πιο δεξιό τμήμα της Δεξιάς.

«Από πολιτικής άποψης βέβαια, προέβη σε μια τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτιών της κρίσης. Τα φόρτωσε όλα στη δεκαετία του 80, αφήνοντας απέξω τους εξοπλισμούς, τις μίζες, τον εκσυγχρονισμό, την Ολυμπιάδα, το χρηματιστήριο, τα υπέρογκα δάνεια, τα δομημένα ομόλογα και την θηριώδη κερδοφορία των τραπεζών, τις οποίες σήμερα έχουμε φορτωθεί στην πλάτη μας. Αλλά ο στόχος του δεν ήταν η αποτίμηση των αιτιών. Ούτε καν η αποδόμηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By