Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

ΤτΕ: Μειώθηκαν τα δάνεια, αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο

Αυξήθηκαν το Νοέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, με τις εισροές ωστόσο να μην προέρχονται από τα νοικοκυριά. Συνεχίζεται η πτώση στη χορήγηση δανείων

trapezes600_030114

Οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα συνέχισαν την πτωτική τους τάση και τον Νοέμβριο με την κρίση να περιορίζει τόσο τη ζήτηση, όσο και την προσφορά για δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Νοέμβριο 2013 οι χορηγήσεις συρρικνώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,8%, από 3,9% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στα 218,950 δισ. ευρώ.

Η μηνιαία ροή χορηγήσεων είναι αρνητική στους 27 από τους τελευταίους 28 μήνες, καταδεικνύοντας την πιστωτική στενότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,7% τον Νοέμβριο παρά τη νέα μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στα 103,718 δισ. ευρώ. Τα δάνεια προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα υποχώρησαν με ρυθμό 3,5%, όσο και τον Οκτώβριο, και διαμορφώθηκαν στα 101,349 δισ. ευρώ.

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Αυξήθηκαν το Νοέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες συνεχούς υποχώρησης, με τις εισροές ωστόσο, να μην προέρχονται από τα νοικοκυριά. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν πως οι καταθέσεις ανήλθαν στα 161,04 δισ. ευρώ το Νοέμβριο έναντι 160,38 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, οπότε είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2013. Σημειώσαν δηλαδή αύξηση κατά 660 εκατ. ευρώ περίπου.

Το σύνολο σχεδόν της αύξησης προέρχεται από την κατηγορία των «λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Στα νοικοκυριά οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στα 134,874 δισ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σημειώθηκε μικρή πτώση.

Την αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), βάσει των οποίων οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,5%. Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα, δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και διαφέρουν από τα αντίστοιχα στοιχεία που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση του αποθέματος των καταθέσεων είναι παροδική και ότι το Δεκέμβριο θα καταγραφεί νέα πτώση, καθώς τα φορολογικά βάρη στο τέλος του έτους είναι αυξημένα.

Σημειώνεται πως οι συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν οδηγήσει πολλούς φορολογουμένους σε αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, κάτι που έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητό μετά τον Αύγουστο.

Η μείωση του αποθέματος των καταθέσεων των τραπεζών ουσιαστικά φρενάρει την πιστωτική επέκταση, καθώς οι τράπεζες χορηγούν όλο και λιγότερο δάνεια όσο περιορίζεται η καταθετική τους βάση, ώστε να μην διογκώνεται το έλλειμμα ρευστότητάς τους (διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων).

Οι τράπεζες έχασαν 90 δισ. ευρώ περίπου ή το ένα τρίτο της καταθετικής βάσης τους από τα τέλη του 2009, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα. Περίπου 17 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά οι εισροές ανακόπηκαν μετά την οικονομική κρίση στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο. Άλλα 13 δισ. ευρώ περίπου βρίσκονται ακόμη «σε στρώματα» εντός της χώρας και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εάν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By