Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Υπερ της ειρήνης με την Ουκρανία δήλωσε ο Πούτιν

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για την ειρηνευτική διαδικασία, εάν αρχίσει»

poutin-porosenko-loukasenko

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν την αναγκαιότητα να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία της Ουκρανίας, αλλά είναι θέμα του Κιέβου να επεξεργαστεί τους όρους για μια κατάπαυση του πυρός με τους αυτονομιστές αντάρτες.

Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Ποροσένκο, η Ρωσία είναι έτοιμη να «κάνει κάτι», αν ξεκινήσει μια διαδικασία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για την ειρηνευτική διαδικασία, εάν αρχίσει», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Όσον αφορά το θέμα των ρώσων στρατιωτών τους οποίους το Κίεβο αναφέρει ότι συνέλαβε σε ουκρανικό έδαφος ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ρώσοι στρατιώτες ήταν σε θέση να εισέλθουν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα. «Δεν έχω λάβει πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας. Αλλά από ότι άκουσα, περιπολούσαν στα σύνορα και θα μπορούσαν να είναι στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο κ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του στο Μινσκ.

poutin-porosenko-527x330

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των δίωρων συνομιλιών τους στο Μίνσκ της Λευκορωσίας να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συζήτηση με τον Βλάντιμίρ Πούτιν ότι «ένας οδικός χάρτης θα προετοιμαστεί ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει διμερή χαρακτήρα».

Ο Πέτρο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι οι πολυμερείς συνομιλίες στο Μινσκ, όπου συμμετείχαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ήταν «σκληρές και περίπλοκες».

By