Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

ΥΠΟΙΚ: Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις

«Αν εγκριθεί το σχέδιο από την Τρόϊκα ξεμπλοκάρουν επιστροφές ύψους 657 εκ. ευρώ»

lefta xrei ofeiles

Στην άμεση επιστροφή του ΦΠΑ προς τις συνεπείς επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο επεξεργάζεται ήδη η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κα Αικατερίνη Σαββαΐδου.

Συγκεκριμένα, προβλέπει την επιστροφή του ΦΠΑ εντός 7 ημερών στις επιχειρήσεις που θα είναι φορολογικά ενήμερες, θα έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους και δεν θα έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί υπό την έγκριση της Τρόικας κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά σήμερα.

Αυτό προβλέπει ότι για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς προς τις φορολογικές αρχές η επιστροφή του θα γίνει μέσα σε 7 ημέρες.

Στις περιπτώσεις αυτές, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων και θα είναι δειγματοληπτικός.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο σύστημα των επιστροφών να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Έτσι, θα ξεμπλοκάρουν επιστροφές φόρου ύψους 657 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν σήμερα στα ταμεία της εφορίας και στερούν ρευστότητα από τις συνεπείς επιχειρήσεις.

By