Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Πρωτοβουλίες από το ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων

Ενέργειες για να χτυπήσουν τη νοθεία στην αγορά προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών

benziniΣε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας στην αγορά καυσίμων και η ολοκλήρωση όλων των σχετικών αυτών διαδικασιών έχει προγραμματιστεί για το τέλος καλοκαιριού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ «Έχει διευθετηθεί το θέμα της χρηματοδότησης μέρους του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατάστασή τους…  Σχετικά με τη συγχρηματοδότηση θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έως το τέλος του μήνα. Η ολοκλήρωση των πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης της δράσης έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ενώ στο ίδιο διάστημα έχει προβλεφθεί η προκήρυξη της δράσης. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προδιαγραφές του συστήματος αντλιών.

Παράλληλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο υπογραφών οι δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες και τα πλωτά μέσα μεταφοράς αντίστοιχα. Επίσης έχει προγραμματιστεί άμεσα η ψήφιση τροπολογίας για την επέκταση εφαρμογής των συστημάτων εισροών – εκροών και στους μεταπωλητές καυσίμων, καλύπτοντας έτσι όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών θα επιλύσει μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της ελλιπούς παράδοσης καυσίμων στους καταναλωτές μέσω καταδολίευσης των αντλιών.

Επίσης έχει προγραμματιστεί για τέλος Ιουνίου η εγκατάσταση συστήματος GPS στα βυτιοφόρα και τα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων…  Η δράση αυτή με την ανάπτυξη και του αντίστοιχου υποσυστήματος παρακολούθησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Επίσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφών κοινή υπουργική απόφαση για τη δημιουργίας κέντρου ελέγχου της κίνησης των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών προϊόντων μέσω GPS. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των προδιαγραφών, της διαδικασίας και των όρων εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων διασφάλισης ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κατά τη διακίνηση προσμετρημένων ποσοτήτων καυσίμων, μέσω σφράγισης των δεξαμενών των βυτιοφόρων, με δυνατότητα τηλεματικής μεταφοράς δεδομένων, σχετικών με την οποιαδήποτε παρέμβαση κατά τη διακίνηση.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια τεχνική διαβούλευση σχετικά με τις απαιτήσεις για τεχνολογίες ιχνηθέτησης καυσίμων και συστημάτων ή υποδομών ψηφιακής παρακολούθησης και διαχείρισης ιχνηθέτησης καυσίμων…  Κατόπιν το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση της δράσης «Διεργαστηριακή δοκιμή για την αξιολόγηση των μεθόδων και του εξοπλισμού προσδιορισμού των ιχνηθετών νέας τεχνολογίας σε καύσιμα».

Η δράση αυτή βρίσκεται στο στάδιο εργαστηριακών δοκιμών. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιρλανδία) που έχει προχωρήσει στην επεξεργασία αυτού του συστήματος, το οποίο θωρακίζει την αγορά από τη νοθεία και τη λαθρεμπορία, ενώ παράλληλα αυστηροποιεί και διευκολύνει τους ελέγχους ως προς την καθαρότητα των καυσίμων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By