Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Φάκελος θέρμανση: Τα είδη, το κόστος, αλήθειες και ψέμματα

 Το ThePaper σας παρουσιάζει τα είδη θέρμανσης για να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας οικονομικό προφίλ

thermansi800_532

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του Δεκέμβρη, έκανε αισθητή την παρουσία του ο χειμώνας, με τις πρώτες κακοκαιρίες και τα πρώτα χιόνια στα βουνά και ήρθε η ώρα να ανάψουμε το καλοριφέρ…ή το τζάκι….ή το πάνελ…ή τη θερμάστρα.

Τελικά, η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση τους καταναλωτές, οι οποίοι προσπαθούν να ελαφρύνουν όσο είναι δυνατό τα βαρίδια από το πορτοφόλι τους. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το κόστος τη θέρμανσης.

Ποιο είδος θέρμανσης είναι λοιπόν το πιο αποδοτικό και οικονομικό ταυτόχρονα. Το ThePaper σας παρουσιάζει τα είδη θέρμανσης που έχουν στην Ελλάδα, για να βρείτε ποιο είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερο στο δικό σας οικονομικό προφίλ.

Καταρχήν ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνει η ΔΕΗ προκειμένου να καταφέρουμε να διατηρήσουμε ζεστό το σπίτι μας, να περιορίσουμε τις απώλειες και το ενεργειακό κόστος.

Οι βασικοί κανόνες της ΔΕΗ είναι η σωστή μόνωση, η συντήρηση και η επιλογή των κλιματιστικών έναντι των θερμαντικών.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ:

  1. Η θέρμανση είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του σπιτιού σε ενέργεια. Με την καλή μόνωση έχετε σημαντική οικονομία ενέργειας και χρήματος, για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι.
  2. Μονώστε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα, καθώς και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης, και τοποθετήστε διπλά τζάμια στα παράθυρα.
  3. Κλείστε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, γιατί γίνεται μεγάλη απώλεια θερμότητας.
  4. Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
  5. Μη σπαταλάτε ενέργεια και χρήμα αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα την ώρα που θερμαίνονται. Για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία, κλείνετε τις κουρτίνες και, κατά τις νυχτερινές ώρες, και τα παντζούρια.
  6. Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα.
  7. Συντηρείτε τον καυστήρα σας μία φορά το χρόνο, για την σωστή απόδοσή του.
  8. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Προτιμήστε τα σύγχρονα κλιματιστικά που είναι σημαντικά πιο αποδοτικά.

thermansi800_594 thermansi802_569

Τώρα σχετικά με τα είδα της θέρμανσης

1. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα
Μέγιστο ψέμα. Μια συσκευή που καταναλώνει 3000 Watt, μπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Αν επιδιώξετε να ζεσταθείτε για όλο το χειμώνα με αυτή τη συσκευή (χώρια που καλύπτει ένα δωμάτιο και όχι όλο το σπίτι) θα τραβάτε τα μαλλιά σας με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
2. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,4 ευρώ το λίτρο
Θα βρείτε αυτή την τιμή σε πολλά φυλλάδια μέσω των οποίων γίνονται συγκρίσεις. Προσοχή όμως. Πρώτον στη λιανική, η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,23-1,25. Δεύτερον υπάρχει περίπτωση (σοβαρή) να δικαιούστε επίδομα που σημαίνει ότι η τιμή πέφτει στα 90 λεπτά του ευρώ. Και τρίτον αν αγοράσετε με πιστωτική κάρτα, μπορεί να εξασφαλίσετε μια πρόσθετη έκπτωση 3%.
3. Το τζάκι είναι οικονομική μορφή θέρμανσης.
Ειδικά το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα, είναι τεράστιες. Συμφέρει μόνο αν έχετε βρει τρόπο να προμηθεύεστε τα ξύλα …δωρεάν.
4. Όλα τα ξύλα είναι το ίδιο
Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και στην τιμή τους αλλά και στην θερμαντική τους απόδοση. Ακριβότερες, οι ελιές και ακόμη πιο ακριβές, οι ρίζες της ελιάς. Πολύ απλά διότι καίνε με τις ώρες. Οι έμποροι τον γνωρίζουν και σας τα πουλάνε ακριβότερα.
5. Με την πώληση ξύλων με το κυβικό δεν διατρέχετε κίνδυνο να σας κλέψουν
Όταν πουλούσαν με το βάρος, τα έβρεχαν. Τώρα που τα πουλάνε με το κυβικό, τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε τουλάχιστον 20-30%. Προσοχή στα κενά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν στοιβαχτεί τα ξύλα. Βρείτε έμπορο εμπιστοσύνης.
6. Υπάρχει δυνατότητα να ζεσταθούμε με ηλιακή ενέργεια
Διατίθενται και τέτοιες λύσεις. Αφενός είναι πολύ ακριβές, αφετέρου είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή, λειτουργούν μόνο ταυτόχρονα με άλλα μέσα θέρμανσης όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ.
7. Τα air-condition αποτελούν πολύ καλή λύση θέρμανσης
Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη όμως, θερμαίνουν μόνο έναν χώρο ενώ όταν η συσκευή κλείσει, ο χώρος παγώνει σχεδόν αμέσως.
8. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το ίδιο με το φυσικό αέριο
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται σωστά, διότι με το φυσικό αέριο –το οποίο διατίθεται σε απεριόριστες ποσότητες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την αίσθηση για το πόσο έχει κάψει- υπάρχει η τάση να κάνουμε σπατάλες (το καλοριφέρ να καίει με τις ώρες κλπ).
9. Προτεραιότητα η πηγή θέρμανσης και όχι η μόνωση του σπιτιού
Συζητάμε για το ποιο καύσιμο θα καταναλώσουμε και όχι για το πώς θα περιορίσουμε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.
10. Μέγιστη οικονομία με μικρή επένδυση
Αυτό δεν υπάρχει. Οι πραγματικά οικονομικές λύσεις θέρμανσης (π.χ αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια σε αντικατάσταση των παραδοσιακών) κοστίζουν ακριβά και προϋποθέτουν επενδύσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)
By