Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία ακινήτων

spitia agora

Εως τα 29 ευρώ η επιβάρυνση

spitia agora
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Φορολογία τεσσάρων ταχυτήτων σχεδιάζει για τα ακίνητα το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το σχέδιο που θα δοθεί τη Δευτέρα στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η χώρα θα χωριστεί σε 30 ζώνες, προκειμένου να επιβληθεί από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για αφορολόγητο όριο στα εντός, εκτός σχεδίου ακίνητα ή στα αγροτεμάχια.

Πιο αναλυτικά, στα εντός σχεδίου ακίνητα, ο φορολογικός συντελεστής ανά τετραγωνικό μέτρο θα ξεκινά από 1,8 και θα διαμορφώνεται έως τα 29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στα αγροτεμάχια θα επιβληθεί φόρος ανά στρέμμα, με τον χαμηλότερο να ξεκινά, ανάλογα με την καλλιεργήσιμη έκταση και το σημείο του χωραφιού, από 1,5 ευρώ και τον υψηλότερο να αγγίζει τα 4,5 ευρώ.

Στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ” επάγγελμα αγρότες, οι φόροι αυτοί θα διπλασιάζονται.

Ξεχωριστή φορολογία θα ισχύσει στα οικόπεδα και στα κτίσματα εκτός σχεδίου. Ο φόρος θα ξεκινά από 15 και θα ανέρχεται έως 30 ευρώ το στρέμμα για τα ακίνητα που είναι κοντά στη θάλασσα ή σε ακριβές περιοχές και νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.ά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By