Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Φυλακές: 34 καταστήματα, 13.000 κρατούμενοι!

Αφόρητη η κατάσταση στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα

@fosphotos.com Alexandros Katsis
@fosphotos.com Alexandros Katsis

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα με τους 13.000 κρατούμενους να στοιβάζονται στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τη στιγμή που τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για μόλις 1.800 φύλακες.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» εξαιτίας της αφόρητης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις φυλακές, στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων κρατούνται προσωρινά 1.400 υπόδικοι και κατάδικοι, ενώ, το υπουργείο επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε ένας νέος κρατούμενος στις φυλακές.

Το τεράστιο πρόβλημα αναγκάζει την νέα ηγεσία του υπουργείο να φέρει άρον άρον στη Βουλή το μέτρο για το λεγόμενο «βραχιολάκι» το οποίο αναμένεται να αποσυμφορήσει κατά κάποιο τρόπο τα κρατητήρια, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στις Αρχές να παρακολουθούν όσους υπόδικους ή κατάδικοι δεν είναι έγκλειστοι.

Το μέτρο αυτό, ωστόσο, δεν θα ισχύει για όσους διώκονται για σεξουαλικά εγκλήματα ή βαριάς μορφής εγκληματική δράση, όπως σύσταση συμμοριών, τρομοκρατία και άλλα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι υπόδικοι αυξήθηκαν κατά 400 σε σχέση με πέρυσι ανεβάζοντας τον αριθμό στους 4.400, ενώ οι φυλακές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.

Η κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών ενδέχεται να προσφέρει μια προσωρινή λύση, καθώς 500 υπάλληλοι αναμένεται να απασχοληθούν στις φυλακές είτε ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι είτε ως εξωτερικοί φρουροί.
Επίσης, η προώθηση των θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης -να επιστρέφουν πίσω τα καταχρασθέντα σε βάρος του Δημοσίου υπόδικοι ή κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα- με την παροχή κινήτρων, μεταξύ των οποίων η αποφυλάκισή τους με όρους, αναμένεται να θέσει εκτός φυλακής μικρό αριθμό, έστω, κρατουμένων, ενώ διατάξεις ετοιμάζονται και για αποφυλακίσεις με όρους εφόσον έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By