Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Φόρος ακινήτων και κινητικότητα τα μεγάλα «αγκάθια»

Επιστρέφει η Τρόικα τη Δευτέρα

TroikaΤα μεγάλα αγκάθια για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ παραμένουν ο φόρος ακινήτων και η κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, τα θέματα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, κατά τις συναντήσεις που θα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας οι επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν από το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, Ματίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ο κ. Στουρνάρας θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους νέους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει παράταση, ώστε να «να εξασφαλιστεί χρονική άνεση για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια». όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η πρόταση της τελευταίας στιγμής που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή είναι να οδηγούνται κάθε μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι, ως δείγμα αποφασιστικότητας, το γεγονός ότι έχουν αρχίσει ήδη να ταχυδρομούνται οι ειδοποιήσεις στους υπαλλήλους της ΕΡΤ που αποχωρούν, όμως η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα επαναληφθεί με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου η λύση που προτείνεται είναι η αναδιοργάνωση εν λειτουργία και η συγχώνευση με την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ.

Σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, ο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο παραμένει, καθώς οι δανειστές φέρεται να έχουν απορρίψει ως «πολύπλοκα και δυσνόητα» όλα τα σενάρια που τους παρουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα η εκκρεμότητα να παραμένει και όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By