Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Χαρδούβελης: Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα δούμε τις απαραίτητες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

fosphotos
fosphotos

«Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα απολογηθώ για αυτόν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κληθείς να απαντήσει για τα λάθη και τις αδικίες του Φόρου από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Κωνσταντίνο Μίχαλο κρατώντας αποστάσεις για μία ακόμη φορά από το νόμο του ΕΝΦΙΑ

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του στην γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Θεσσαλονίκη, ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και έως το τέλος του μήνα θα τις δούμε.

«Παρά την τεραστία κρίση παραμένουμε παίκτες, είμαστε στη ζώνη του ευρώ… Πολλοί λένε να φύγουμε κλπ., όσο είσαι στο παιχνίδι ακόμη κι αν είσαι δυσαρεστημένος είσαι στο παιχνίδι, κάτι θα βγάλεις από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χαρδούβελης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το φόρο πιο δίκαιο, λέγοντας ότι εφαρμόζεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρισταμένων στην αίθουσα, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν όταν ο υπουργός, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα «έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο» και ανέφερε ως παράδειγμα και τα επιμελητήρια.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μίχαλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για «καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης», για «230.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο», προβλέποντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα» από τη στιγμή που – όπως είπε – η φορολογία των επιχειρήσεων έχει φθάσει στο 50% και στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%, όταν υπάρχει γραφειοκρατία και έλλειψη ρευστότητας.

Ο υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια τεράστια προσπάθεια, επανέλαβε πολλές φορές ότι η εποχή της εικονικής ανάπτυξης με δανεικά δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει, είπε ότι η ελληνική οικονομία, παρά την τεράστια κρίση, παραμένει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

«Πρέπει να βάλουν πλάτη οι επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία είναι: η διατήρηση και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι δεδομένο και αλλάζει χρόνο με το χρόνο, τόνισε, η επίλυση του προβλήματος με τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, η προσέλκυση επενδύσεων και το φορολογικό.

«Χρειάζεται απαραίτητα να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων. Δεν επιτρέπεται να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας. Κάτι πρέπει να κάνουμε», κατάληξε.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

«Είμαστε μία χώρα που περίπου το 30%-35% των δανείων είναι σε καθυστέρηση. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση σε αυτό δεν είναι αδρανής. Προχωράμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μάλιστα, στις συζητήσεις που κάναμε στο Παρίσι, εμείς ήμασταν οι επισπεύδοντες σε αυτό το σημείο. Θέλουμε γρήγορα να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» για να απελευθερωθούν πόροι και δανειακά κεφάλαια προς τις υγιείς επιχειρήσεις. Και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να το πετύχει γρήγορα. Σε εθελοντική βάση είναι όλο αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By