Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Όχι στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από εταιρίες λένε οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ

«Θα αποτρέψουμε τέτοια σενάρια με κάθε κόστος και κάθε μέσον»

ika

Την αντίθεσή της στην πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ανάθεση της διαδικασίας είσπραξης τμήματος των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες, παράλληλα με τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) εξέφρασε σήμερα  η, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο ΚΕΠΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ξεκαθαρίζει πως οι εισπρακτικές εταιρείες που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία τεράστια ποσά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν και με κανένα τρόπο στην λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και να κυνηγούν οφειλέτες προς όφελος τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδία των Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ αναφέρει τα εξής:

«Ένα χρόνο πριν, εκφράσαμε την αντίθεση μας σε νομοθετικές διατάξεις που περιλαμβάνονταν στην ίδρυση του ΚΕΑΟ και προέβλεπαν δυνατότητα συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες.

Τα τελευταία 24ωρα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για πίεση του ΔΝΤ προκειμένου να ανατεθεί το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιωτικές εταιρείες. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προτάσεις αφορούν αποκλειστικά επιδιώξεις του ΔΝΤ, ή υποβάλλονται από ιδιωτικά ντόπια συμφέροντα που επιθυμούν διακαώς να εισέλθουν με κάθε τρόπο στο Δημόσιο και να εκμεταλλευτούν δομές «φιλέτα», απομυζώντας το κράτος και τον λαό.

Η πολιτική όμως της σημερινής κυβέρνησης, αποστελέχωσης – διάλυσης και απαξίωσης του Δημοσίου, ευνοεί την ύπαρξη τέτοιων επιδιώξεων, που αποτελούν ωμή παρέμβαση στο διαφυλαγμένο από χρόνια Δημόσιο Κοινωνικό Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι «εισπρακτικές εταιρείες» που οφείλουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τεράστια ποσά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν και με κανένα τρόπο στην λειτουργία του ΚΕΑΟ και να κυνηγούν οφειλέτες προς όφελος τους.

Η είσπραξη των οφειλόμενων από τις επιχειρήσεις, δεν γίνεται σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα τρόμου και εκβιασμού, αλλά με μια γενναία πάγια νομοθετική ρύθμιση (κεφαλαιοποίηση των οφειλόμενων εισφορών και 100 έως 120 δόσεις) που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ένταξης σε όλους τους υπόχρεους, συγχρόνως δε με την αλλαγή των γενικότερων χαρακτηριστικών ύφεσης και συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας που απειλούν το λαό και τη χώρα, κάτι που δεν φαίνεται, παρά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της συγκυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν την διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης.Θα αποτρέψουμε τέτοια σενάρια με κάθε κόστος και με κάθε μέσον».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By