Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ήρθε η ώρα να ανοίξει η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα

Γράφει η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ

AgPanteleimonΉταν 28 Μαΐου του 2009. Βρισκόμουν άλλη μια φορά στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, εκεί που ο φασισμός εκκολαπτόταν μεθοδικά με την ανοχή της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και του τότε Δημάρχου.

Οι επιθέσεις κατά μεταναστών στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα ήταν από το 2008 καθημερινές και ανάξιες σχολιασμού από τα ΜΜΕ, μια και δικαιολογούνταν ως φυσιολογική αντίδραση των πολιτών έναντι στην «εισβολή» των «λαθρομεταναστών».

Μια επιτροπή κατοίκων που είχε επονομαστεί «Αγανακτισμένοι πολίτες», έθετε τους δικούς της κανόνες στην περιοχή. Την αποτελούσαν κάποιες κυρίες και κάποια αγοράκια με μαύρα μπλουζάκια και φουσκωμένα μπράτσα- κανείς δεν πίστευε τότε πως ήταν της Χρυσής Αυγής. Βασικό τους ζήτημα ήταν η περιφρούρηση της πλατείας και της παιδικής χαράς, με στόχο: ουδείς μη έλληνας να διασχίζει την πλατεία και κανένα μη ελληνόπουλο να παίζει στην παιδική χαρά.

Εκείνο το απόγευμα, της 28ης Μαΐου, μια ομάδα νεαρών που συνόδευαν τις «αγανακτισμένες» κυρίες, αποφάσισε να οριοθετήσει με σαφήνεια τη δική τους επικράτεια. Με τσαμπουκά και άναρθρες κραυγές μπήκαν στην πλατεία και έκλεισαν μια για πάντα την παιδική χαρά.

Ήμουν εκεί μαζί με το φίλο και συνεργάτη, τον πολύ καλό φωτορεπόρτερ, Ιάκωβο Χατζησταύρου. Δική του και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, και απαθανατίζει τον αυτοσχέδιο φράχτη που στήθηκε εκείνο το βράδυ για να κλείσει την παιδική χαρά, ένα κόντραπλακε που έγραφε ΕΛΛΑΣ ΝΑΡΚΗ. (Δείτε σχετικό άρθρο: http://afroditealsalech.blogspot.gr/2009/06/blog-post_10.html)

Και οι φωνές των παιδιών στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, σίγησαν.
Τα λιγοστά άρθρα και ρεπορτάζ για την παιδική χαρά, δεν έπεισαν τους αρμόδιους να παρέμβουν. Ούτε και οι εκκλήσεις του πατέρα Προκόπιου, του ιερέα του ναού του Αγ. Παντελεήμονα.

Θυμάμαι πως έγραφα ότι υπάρχει μια περιοχή της Ελλάδας που είναι εκτός της δικαιοδοσίας του ελληνικού κράτους, μια περιοχή στην οποία δεν ισχύουν οι νόμοι του κράτους: η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα.

Θυμάμαι πως έγραφα ότι εκεί, στην παιδική χαρά αυτή, εκκολάπτεται ο φασισμός,«που όταν αυτός ολοκληρωθεί θα είναι τραχύς, αιματηρός, μη αντιστρέψιμος και οπωσδήποτε καθολικός- δεν υπάρχει η έννοια του επιλεκτικού φασισμού». Κανείς δεν άκουγε.

Πολιτευτές αλλά και υπουργοί της ΝΔ «φλέρταραν» ανοιχτά με τους αγανακτισμένους του Αγ. Παντελεήμονα, όπως «φλέρταρε» λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ίδιους που πρωτοστάτησαν στο κίνημα των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα της Άνω Πλατείας.
Ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων βάφτισε το κλείσιμο της παιδικής χαράς ως «έργο ανάπλασης» και την κλείδωσε μια για πάντα.
Ο νυν Δημαρχος, ο Γ. Καμίνης, δεν μπόρεσε να επιβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να ανοίξει την παιδική χαρά, εξάλλου το κοινό αίσθημα… δεν ήταν ακόμα έτοιμο!

Η παιδική χαρά παραμένει εδώ και 5 χρονιά κλειστή – μια επικράτεια της Χρυσής Αυγής.

Τώρα όμως που όλοι καταλάβαμε, τώρα που επιτέλους είδαν όλοι ποιοι ήταν οι «αγανακτισμένοι πολίτες» του Αγ. Παντελεήμονα, ήρθε και η ώρα να ανοίξει η παιδική χαρά. Σήμερα. Κι ας μην έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης, που πολύ αμφιβάλω αν υφίστανται.

Να ανοίξει η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα, σήμερα, και για συμβολικούς λόγους. Να πάρουμε πίσω την Ελλάδα από τους φασίστες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By