Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άγρια κόντρα Τσίπρα- Μανιάτη για τη μικρή ΔΕΗ

«Όποιος φοβάται τη Βουλή, το λαό και τη δημοκρατία, δεν μπορεί να πάει μακριά» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

maniatis-giannis

Άγρια κόντρα Τσίπρα- Μανιάτη στη Βουλή για τη μικρή ΔΕΗ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για εκτεταμένο black-out στην κυβέρνηση με αφορμή την πρότασή του για δημοψήφισμα και τον υπουργό ΠΕΚΑ να απαντά ότι δεν φοβάται τίποτα.

Ο Αλ. Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου σε αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής του τακτικής, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στη συζήτηση για το δημοψήφισμα γιατί φοβάται ότι ακόμη και δικοί της βουλευτές θα σταθούν απέναντι.

«Βρίσκεστε στο σκοτάδι και αδυνατείτε να αντιληφθείτε τι γίνεται στην κοινωνία, αποσύρετε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ γιατί δεν δικαιούστε να παίρνετε τόσο κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ», είπε και πρόσθεσε: «Δεν φοβάστε το δημοψήφισμα, αλλά την Ολομέλεια, ότι δικοί σας βουλευτές θα βρεθούν απέναντι σας, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά όποιος φοβάται τη Βουλή, το λαό και τη δημοκρατία, δεν μπορεί να πάει μακριά, αλλά οι μέρες του φόβου τελείωσαν και ευτυχώς δεν θα είναι πολλές οι μέρες του φόβου σας, σύντομα θα σας απαλλάξει ο λαός».

«Κάθε άλλο παρά φόβο έχουν οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο Γ. Μανιάτης που απέφυγε να απαντήσει στις προκλήσεις Τσίπρα για το δημοψήφισμα, αφού έχει τοποθετηθεί –όπως είπε- κεντρικά η κυβέρνηση. «Οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν βαθιά πεποίθηση πως αυτό που κάνουμε είναι να ανταποκρινόμαστε στο πατριωτικό μας καθήκον για να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από το αδιέξοδο», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ακόμη, την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει δημόσιο πλούτο και πρόσθεσε: «Δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος, παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία». Κάλεσε μάλιστα, την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσει να συνεχίζεται το «καλαμπούρι» αυτό και είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Πιστεύει κανείς ότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι, θεωρώντας αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα, για να παίξετε και το τελευταίο χαρτί, όπως φανερώνουν τα τζιμάνια του πρωθυπουργού που λένε περί αριστερής παρένθεσης;». Όπως είπε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διψασμένοι για την εξουσία, αντίθετα θέλουν την εξουσία για να πάρουν τη χώρα από τη ντόπια και ξένη πλουτοκρατία και συμφέροντα.

Σε ότι αφορά στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τις απεργίες, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αγγίξει το δικαίωμα στην απεργία. «Είναι ιερό δικαίωμα, δεν θα επιστρέψετε τη χώρα εν μέσω θερινών τμημάτων στο 19ο αιώνα όταν οι εργαζόμενοι ήταν έρμαιο των εργοδοτών. θα το υπερασπιστούμε με αγώνες και θυσίες», υποστήριξε.«Αυτό που επιθυμεί η τρόικα και το οποίο εκτελεί η κυβέρνηση είναι να μην έχει η χώρα ενεργειακή επάρκεια», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.

Στην πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα αναφέρθηκε ο Θ. Παφίλης, υπογραμμίζοντας ότι θα αφορά στην ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ενέργειας, αλλά και ακύρωση και του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ. Εκτίμησε δε, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς –όπως είπε- συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών και «όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές».

Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το κείμενο του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ που είναι προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ πριν λίγες μέρες είχε εκφράζει την αντίθεση του, απειλώντας ακόμα και με την καταψήφιση του.

By