Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άδειασμα του Χατζηδάκη από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο

«Πληροφορούμαστε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης για το γάλα από τα ΜΜΕ»

xarakopoulos 2

«Ελπίζω το πάθημα με το φιάσκο της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος -μέτρο που τελικά δεν επέφερε καμία μείωση της τιμής του- να έχει γίνει μάθημα για όλους», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Ο κ. Χαρακόπουλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Γιακουμάτου να τον καλέσει να καταθέσει τις απόψεις του για το πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της τιμής στο γάλα και άφησε σαφέστατες αιχμές για τη συνεργασία που είχε με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «Δυστυχώς, κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμη και για θέματα συναρμοδιότητάς μας, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης».

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε πως «η «θεραπεία» για τη μείωση της τιμής στο ράφι δεν είναι η επιμήκυνση» και πρόσθεσε «Αν ήταν έτσι, το μακράς διάρκειας γάλα θα ήταν φθηνότερο. Θυμίζω ότι πυρήνας της πρότασης του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση ήταν η διευκόλυνση των εισαγωγών φθηνότερου γάλακτος».

Παράλληλα ο κ. Χαρακόπουλος πρότεινε μία σειρά μέτρων σε μία προσπάθεια μείωση της τιμής του γάλακτος αλλά και στήριξης του Έλληνα παραγωγού, που είναι τα εξής:

α) Η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς, ιδιαίτερα του μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους της λιανικής στην Ελλάδα, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, που η έκθεση του ΟΟΣΑ το υπολογίζει σε 35%.

β) Η διερεύνηση των καταγγελιών από πλευράς αγελαδοτρόφων για «μεταχρονολογημένες επιταγές» και «πιστωτικά τιμολόγια» και, εφόσον ευσταθούν, η αποφασιστική αντιμετώπισή τους.

γ) Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας και χρήματος για τους παραγωγούς, καθώς είναι σε μειονεκτική θέση έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων τους.

δ) Η καθιέρωση εκπτωτικών προσφορών για το γάλα που εγγίζει την ημερομηνία λήξης του, ώστε να μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων.

ε) Η μείωση του ΦΠΑ για το γάλα στον κατώτατο συντελεστή (από 13% που είναι σήμερα), όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την ευχή «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού ακούσει όλους τους παράγοντες της αγοράς και βεβαίως τους παραγωγούς, να προσεγγίσει χωρίς άγονους δογματισμούς το θέμα του γάλακτος και να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες».

By