Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Άκυρο» από τη Ρωσία στον ΟΗΕ για καταδίκη του Άσαντ

Καταψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσε η βρετανική αντιπροσωπεία

syria 02

Η Ρωσία μπλόκαρε την Τετάρτη την πρόταση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ψήφισμα καταδίκης της βομβιστικής επίθεσης του συριακού στρατού εναντίον του Χαλεπίου στη Βόρεια Συρία, ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα έπρεπε να λάβει την έγκριση των 15 μελών, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε να τη στηρίξει και το Λονδίνο απέσυρε τελικά το κείμενό του. Η Ρωσία είχε ήδη μπλοκάρει στις 19 Δεκέμβρη ένα παρόμοιο σχέδιο που υποβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βρετανικό σχέδιο που τελικά αποσύρθηκε εξέφραζε την «αγανάκτηση για τις καθημερινές επιδρομές από τη συριακή κυβέρνηση εναντίον της πόλης του Χαλεπίου όπου από τις 15 Δεκέμβρη έχουν σκοτωθεί 700 άνθρωποι και πάνω από 3.000 τραυματίστηκαν».

Η βρετανική αναφορά καταδίκαζε «την αδιάκριτη χρήση βαρέων όπλων, όπως πύραυλοι «Σκουντ» και εκρηκτικά βαρέλια ( … ) σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Χαλεπίου». Σύμφωνα με το κείμενο επίσης, το συριακό καθεστώς διαπράττει «συστηματική και κυνική περιφρόνηση των υποχρεώσεων ( του) στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε τρία δυτικά ψηφίσματα πιέσεων προς την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By