Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Άλλα κόλπα» για τις τράπεζες από το 2017

Έρχονται διαφοροποιήσεις για το «άνοιγμα» των τραπεζών σε fund

bank

Σε μια κίνηση για περιορισμό των «ανοιγμάτων» που έχουν οι τράπεζες στο χώρο του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος, η Επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη επενδύσεων σε hedge funds και τα private equity.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτός ο  κανονισμός είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών των χωρών του G20 για τον περιορισμό των κινδύνων στην αγορά του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, η οποία ανέρχεται στα 70 τρισ. δολάρια.

Η ρύθμιση αφορά τις επενδύσεις από τράπεζες σε όλα τα είδη των funds, συμπεριλαμβανομένων των πιο απλών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι τράπεζες υπολογίζουν το μέγεθος των κεφαλαίων που πρέπει να έχουν, σταθμίζοντας το ρίσκο στα διάφορες επενδύσεις και στοιχεία ενεργητικού που έχουν. Σημειώνεται πως η στάθμιση ρίσκου για επενδύσεις σε funds ανέρχεται περίπου στο 150%.

Με βάση τον νέο κανόνα της Βασιλείας, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να δείξουν στις ρυθμιστικές αρχές ότι μια επένδυση σε fund ενέχει χαμηλό ρίσκο ή διαφορετικά θα επιβαρύνεται με στάθμιση ρίσκου της τάξης του 1.250%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By