Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Άλλο Ιρλανδία, άλλο η Ελλάδα» εκτιμά η Commerzbank

«Θα πρέπει οι χώρες που είναι σε κρίση να ακολουθήσουν το ιρλανδικό παράδειγμα» τονίζει η τράπεζα

A man adjusts an Irish flag as it flies next to a European Union flag near the EU Commission headquarters in Brussels

«Η πορεία της Ελλάδας δε θα είναι ίδια με αυτή της Ιρλανδίας, καθώς είναι πολύ δύσκολο για την Αθήνα να μπορέσει να βγει στις αγορές μέσα στο 2014» τονίζει  Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

«Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο γερμανός οικονομολόγος.

Θεωρητικά, διευκρινίζει ο Γιοργκ Κρέμερ, είναι δυνατή η επιστροφή των χωρών της κρίσης στις αγορές, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή να διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία.

«Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την ΕΕ. Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία», εκτιμά ο κ. Κρέμερ.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο Γιοργκ Κρέμερ εκτιμά ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον αποτελεί το 175% του ΑΕΠ. Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με το γερμανό οικονομολόγο, είναι ότι σχεδόν τα 4/5 του χρέους βρίσκεται στα χέρια άλλων κρατών και του ESM.

Τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει πολιτικά στις χώρες των δανειστών. Ο Γιοργκ Κρέμερ θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά το 2014 και 2015.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By