Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Άλμα 3,90% στο Χ.Α.

Εντυπωσιακό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

xrhmathsthrio

Εντυπωσιακά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανεβάζουν κλιμακωτά τους ρυθμούς συναλλαγών τους, λαμβάνοντας αρκετές βοήθειες από το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,90% στις 916,19 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 920,12 μονάδες και η χαμηλότερη στις 886,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 78,53% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 61,52 εκατ. € περίπου, ενώ έγιναν 27,17 εκατ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.

ΟΤΕ, Πειραιώς και Eurobank με την «ηχηρή» τους άνοδο έδωσαν σημαντική ώθηση τόσο στον FTSE25 όσο και στον Γενικό Δείκτη να ξεπεράσουν την πρωινή τους «άπνοια» και να κλείσουν πάνω από κρίσιμα ψυχολογικά και τεχνικά επίπεδα. Η αγορά έδειξε ότι στο επίκεντρο των καταλυτών θέτει τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών εμμέσως εγγυήθηκε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Έτσι, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, καθώς η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης (όπως έχουν επιβεβαιώσει και τα επίσημα στοιχεία) ο βασικός καταλύτης είναι η σταθερότητα πολιτικής στη χώρα. Δηλαδή η αγορά θέλει να ποντάρει στην εξέλιξη της συνέχειας ενός προγράμματος σταθερότητας με ή χωρίς τον ευρωπαϊκό έλεγχο.

Έτσι στο ταμπλό, η ΔΕΗ υπεραπέδωσε σήμερα με κέρδη 9,09% στα 6,36 ευρώ, καθώς η τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα σημάνει περαιτέρω εξελίξεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η Eurobank σημείωσε κέρδη 7,56% στα 0,2560 ευρώ, απορροφώντας μάλιστα 42 εκατ. τεμάχια στις συναλλαγές της. Η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+6,94% σημείωσε κέρδη 6,73%, η Πειραιώς και η Ιντραλότ βρέθηκαν στο +6,73%, με την τελευταία να έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να δώσει τη θέση της στην Aegean στο δείκτη FTSE25 στις 8 Δεκεμβρίου.

Ισχυρή η παρουσία του ΟΤΕ, ο οποίος βρέθηκε στο +5,67%, προσφέροντας λόγω της αυξημένης στάθμισης του ισχυρά κέρδη στον FTSE25 και στον Γενικό Δείκτη. Κέρδη άνω του 4% σημείωσαν η ΕΧΑΕ, η Βιοχαλκο και η MIG και άνω του 3% η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+3,31% (αν και ενδοσυνεδριακά έδειξε αδυναμίες), η Jumbo, η Μυτιληναίος και η Grivalia.

Με αυτές τις επιδόσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 4,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +4,98% και στις 116,51 μονάδες, διακινώντας 98,1 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων πάνω από τα 26 εκατ. ήταν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων κυρίως στην Alpha Bank και στην Eurobank.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,05%, με την Frigoglass να ξεχωρίζει με κέρδη 4,28%, ενώ άλλαξε χέρια το 1,5% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω «πακέτου» (750 χιλ. τεμαχίων). Κέρδη 2,07% και για την Aegean η οποία σήμερα παρουσίασε το πλάνο της για το 2015, ενώ η Λάμδα κέρδισε 3,22%, καθώς φαίνεται ότι σταδιακά ξεκαθαρίζει το τοπίο με την αξιοποίηση του Ελληνικού. Μάλιστα, η μετοχή, από την αρχή του μήνα σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 26%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+9,40%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 92 κινήθηκαν ανοδικά, 30 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By