Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άμεση δημοπράτηση του έργου «Ψαθόπυργος – Μποζαΐτικα»

Σε σύσκεψη με θέμα την σιδηροδρομική ένωση της Αθήνας με την Πάτρα

f827065adced4fef6b385befeb5c21a2_XL

Η άμεση δημοπράτηση του έργου «Ψαθόπυργος – Μποζαΐτικα» αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών, με θέμα την σιδηροδρομική ένωση της Αθήνας με την Πάτρα.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συμμετείχαν ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο γ.γ. Μεταφορών Νικόλαος Σταθόπουλος, οι πρόεδροι της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες και μελετητές.

Επιπλέον, συζητήθηκε η επιλογή του τρόπου διέλευσης από την πόλη της Πάτρας και η σύνδεση με το λιμάνι, αλλά και η ολοκλήρωση του άξονα «Κιάτο – Πάτρα», τα χρονοδιαγράμματα και τα χρηματοδοτικά μέσα.

Μετά από εκτενή ενημέρωση και ανάλυση δόθηκαν κατευθύνσεις και ελήφθησαν αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Το έργο «Ψαθόπυργος-Μποζαΐτικα» δημοπρατείται άμεσα σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό και προγραμματισμό και με χρηματοδότηση από το CEF (Connecting Europe Facility) σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Ανάπτυξης.
  • Προχωρά η μελέτη για έργο «Διέλευση της Πάτρας», σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη που έχει συνταχθεί και τις σχετικές εντολές του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ.
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση όλων των έργων μετά την υπογραφή της σύμβασης 715 (Κιάτο-Ροδοδάφνη).

Ο υπουργός έδωσε εντολή το κόστος των έργων και ιδίως των προς δημοπράτηση να είναι απολύτως τεκμηριωμένο και με τη μέγιστη δυνατή οικονομία, χωρίς να θίγεται η πληρότητα, η ποιότητα και η ταχύτητα ολοκλήρωσης.

Τα έργα εντάσσονται στο πλαίσιο του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Ειδομένη-Προμαχώνα), με διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή υψηλών ταχυτήτων και με τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας.

By