Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Άναψε» βουλευτικά πάθη η τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά δάνεια

Τη δόξα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζήλεψαν συνάδελφοι τους από τη ΝΔ και έτρεξαν να συνυπογράψουν την τροπολογία που δίνει ανάσα στους αγρότες, καθώς ρυθμίζει τα ληξιπρόθεσμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν λάβει από την πρώην ΑΤΕ

agrotes

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίζει τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών μετά και την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ώθησε γαλάζιους βουλευτές στην στήριξη της τροπολογίας των συναδέλφων τους, προκαλώντας τα αιχμηρά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι δική σας η τροπολογία, αλλά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που στηρίζεται και από τη ΝΔ, σύρεστε πίσω από τους βουλευτές της συμπολίτευσης», είπε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ο Ευ. Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ν. Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ έβαλε «10» στο ΠΑΣΟΚ και «0» στην κυβέρνηση.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα με τον Μ. Βορίδη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για μένος εναντίον της κυβέρνησης και τύφλωση, καθώς η ρύθμιση είναι υπέρ των αγροτών και τον Π. Κουκουλόπουλο να αναρωτιέται για την στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η λύση είναι η διαγραφή των τόκων και το κούρεμα των χρεών έως 300.000 ευρώ», είπε η Δ. Μανωλάκου από το ΚΚΕ με τον Αθ. Τσαυτάρη να σχολιάζει ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους μεγαλοαγρότες, αφού εκείνοι έχουν τόσο υψηλά χρέη.

Η τροπολογία που υπογράφεται από 30 συνολικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Τον περιορισμό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ποσοστό εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) του κεφαλαίου του δανείου.
  • Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό αυτό ποσό του δανείου δύναται να εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο (2) ετών από την ενημέρωση του εκκαθαριστή , ενώ σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου αυτού ποσού, για οποιονδήποτε λόγο, εντός δύο (2) ετών από την έγγραφη ενημέρωση από τον εκκαθαριστή, το ανεξόφλητο αυτό ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από πέντε (5) έως δέκα (10) ετών με επιτόκιο τρία τοις εκατό (3%). Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.
  • Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη φυσικού προσώπου ή τρίτου αγρότη φυσικού προσώπου ή /και κύρια παραγωγική εγκατάστασή τους, στη σύμβαση του δανείου η Τράπεζα δικαιούται να εκμισθώνει το αγροτικό αυτό ακίνητο και να εκχωρεί το μίσθωμα του μισθίου αυτού σε αυτήν, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Η εξόφληση του νέου δανείου γίνεται από τα μισθώματα που θα εισπραχθούν από την εκμίσθωση του αγροτικού ακινήτου.

Ωστόσο, όπως σχολίαζαν βουλευτές, η τροπολογία δεν καλύπτει εκείνους τους αγρότες που έχουν πλήρη αδυναμία αποπληρωμής, καθώς σε αυτή αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που η εκμίσθωση για οιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί ή για οιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό».

Η τροπολογία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Δευτέρα και μένει να φανεί εάν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την κάνει αποδεκτή, ως έχει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By