Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Άναψε» και πάλι το φιτίλι στην πλατεία Ταχρίρ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο

egypt

Ένταση στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, καθώς η Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών για να διαλύσει τη συγκέντρωση περίπου 2.000 διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Την ίδια ώρα η Συντακτική Συνέλευση της Αιγύπτου υιοθέτησε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του προσχεδίου του νέου Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την διατήρηση της δυνατότητας ο στρατός να δικάζει πολίτες που κατηγορούνται για επίθεση σε στρατιωτικούς.

Το τελικό κείμενο του Συντάγματος αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αίγυπτο είτε στα τέλη αυτού του μήνα είτε στις αρχές του Ιανουαρίου.

Η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε επίσης σήμερα κατά ενός άρθρου που προέβλεπε την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών πριν από τις προεδρικές, εγείροντας αμφιβολίες όσον αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την πολιτική μετάβαση στην χώρα.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, την οποία διόρισε ο στρατός αφού καθαίρεσε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έχει επιφορτιστεί και πάλι από τον στρατό να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας και να διοργανώσει την διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2014.

Την ίδια ώρα η εισαγγελία του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αιγύπτου έδωσε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εντολή για την κράτηση για 15 ημέρες του διευθυντή σύνταξης του τηλεοπτικού δικτύου των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους κόλπους των οποίων προέρχεται ο Μόρσι.

Ο Χάνι Σαλαχεντίν, διευθυντής σύνταξης του σταθμού «Μισρ 25», τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για τη «μετάδοση ψευδών πληροφοριών» και για «υποκίνηση στην βία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By