Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Άνετα η Εθνική μπάσκετ 95-65 τη Νέα Ζηλανδία…

Η άμυνα έκανε την διαφορά στην σημερινή νίκη της Εθνικής ομάδας επί της Νέας Ζηλανδίας (95-65) στον τελευταίο αγώνα της στο τουρνουά του Κάουνας.

thumbnail (4)Η «επίσημη αγαπημένη» δέχθηκε 48 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και ήταν μπροστά στο σκορ μόνο με ένα καλάθι. Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, αποφάσισε να παίξει άμυνα, «έπνιξε» την επίθεση της Νέας Ζηλανδίας και από την καλή άμυνα της βρήκε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό και ρυθμό στην επίθεση, δέχθηκε μόνο 17 πόντους και, τελικά νίκησε με 30 (95-65).

Το συμπέρασμα από το σημερινό ματς είναι ότι η Εθνική με δεδομένες τις απουσίες και τις ελλείψεις της, δεν μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο χωρίς να έχει βάση την άμυνα της και οι παίκτες της να μην τα δίνουν όλα σε αυτό τον τομέα σε κάθε αγώνα και από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.Με την ολοκλήρωση των αναμετρήσεων της στην Λιθουανία, η ελληνική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα για να υποδεχθεί μεθαύριο Τετάρτη (9.15 μ.μ., ΑΝΤ1) στο ΟΑΚΑ την Τουρκία, στο πρώτο ματς που θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ο Νικ Καλάθης, η τιμωρία του οποίου τελειώνει απόψε. Το τελευταίο φιλικό πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας η Εθνική ομάδα θα το δώσει στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Τουρκία την προσεχή Παρασκευή (22/8).

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο με την «επίσημη αγαπημένη» να βρίσκει εύκολα το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι με τους Γιάννη Μπουρούση, Νίκο Ζήση, που πέτυχαν 11 και 14 πόντους αντίστοιχα στο πρώτο εικοσάλεπτο, αλλά το ίδιο εύκολα να δέχεται και πόντους από την Νέα Ζηλανδία. Με τρίποντο του Μπουρούση το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με ισχνό προβάδισμα της Εθνικής, την παραγωγικότητα της να έχει φτάσει τους 50 πόντους, την υψηλότερη μέχρι τώρα στα φιλικά, αλλά και την άμυνα της να μην τα έχει πάει καθόλου καλά και να δεχθεί 48.Η Εθνική μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με διάθεση να παίξει άμυνα και… έπνιξε τον αντίπαλο της. Από την εξαιρετική άμυνα η ελληνική ομάδα βρήκε ρυθμό και εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό στην επίθεση και με πρωταγωνιστές τους Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Βασιλειάδη μέσα σε ένα δεκάλεπτο… εκτόξευσε την διαφορά στους 19 πόντους (78-59) με επιμέρους σκορ της τρίτης περιόδου 28-11!Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει πολύ καλή δουλειά αμυντικά, η Εθνική συνέχισε στον ίδιο ρυθμό στην τέταρτη περίοδο και αύξησε με γεωμετρική πρόοδο την διαφορά. Οι Έλληνες παίκτες είχαν… κρύψει το καλάθι στους Νεοζηλανδούς και στην επίθεση λειτουργούσαν ομαδικά. Η Εθνική επέτρεψε στην Νέα Ζηλανδία να πετύχει μόνο 6 πόντους στην τέταρτη περίοδο και πετυχαίνοντας στην επίθεση 18 τελείωσε το ματς στους 30 πόντους, που ήταν η μεγαλύτερη διαφορά την οποία πήρε στην αναμέτρηση. Τα δεκάλεπτα: 26-23, 50-48, 78-59, 95-65.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 15 (6/7 διπ., 1/1 τριπ.), Ζήσης 14 (3/6 διπ., 2/2 τριπ., 4 α.), Βασιλειάδης 9 (3/4 τριπ.), Γλυνιαδάκης 6, Παπανικολάου 14 (4/5 διπ., 2/4 τριπ.), Σλούκας 5 (1/2 τριπ., 6 α.), Καϊμακόγλου 7 (1/4 τριπ.), Γιάνκοβιτς 3 (1), Βουγιούκας 9, Πρίντεζης 10 (2/2 β., 4/6 διπ.,), Αντετοκούνμπο 3 (6 ριμπ., 3 λ.), Μάντζαρης (3 α.).

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Βούτσινιτς): Τάιτ 2, Πένι 14, Βούκονα 4, Κένι, Γουέμπστερ 13, Αμπερκρόμπι 6, Άντονι 2, Φοτού 6, Φρανκ 4, Λόε 5, Γουέμπστερ Τ. 4, Χόρβατ 5.

By