Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Άνοδος στη Wall Street

Πρώτη ημέρα κερδών για τον S&P 500 το 2014

1Άλμα για τις αμερικανικές μετοχές με τον S&P 500 «σπάει» την τριήμερη πτώση, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα εταιρικά κέρδη και τα στοιχεία για την εργασία, που θα δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η σημερινή δράση είναι ενθαρρυντική και ακολουθεί μία τριήμερη πτώση, ειδικά για όσους πιστεύουν το παλιό ρητό που λέεί πως όπως πάει ο Ιανουάριος θα πάει όλος χρόνος. Αυτοί βλέπουν τον Ιανουάριο σαν ένα νέο ξεκίνημα» αναφέρει ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών στο S&P Capital IQ.

Ήδη πίσω στο παρελθόν από τον 2o Π.Π. «αν η αγορά πηγαίνει καλά τον Ιανουάριου τότε συνεχίζει να έχει άνοδο στο 85% των περιπτώσεων ενώ στη μέση μεταβολή της τιμής των 11 μηνών υπήρξε μια αύξηση 11,5%», δήλωσε ο Stovall.

Κάθε φορά που η αγορά είναι κάτω τον Ιανουάριο, είναι βασικά επίπεδη, ή μέχρι 0,1% στους επόμενους 11 μήνες, πρόσθεσε.

Ο Dow σημείωσε άνοδο 0,64% στις 16.531, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 1.838 μονάδες ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,96% στις 4.153 μονάδες.

“Εξακολουθεί να υπάρχει ευφορία”, λέει στο Bloomberg o Francois Savary, επικεφαλής επενδύσεων στην Reyl & Cie. στη Γενεύη. “Η ερώτηση-κλειδί θα είναι πλέον να δούμε εάν θα υπάρξει πραγματική κερδοφορία. Οταν έχεις λιγότερη ρευστότητα στο σύστημα και καλά οικονομικά στοιχεία για να στηρίξεις την ανάκαμψη, είναι ώρα για τις εταιρείες να αρχίσουν να αποδίδουν”.

Η Alcoa αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου στις 9 Ιανουαρίου. Τα κέρδη των εταιριών του  S&P 500 εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο 9,7% κατά μέσο όρο φέτος, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από το 2013, ενώ οι πωλήσεις πιθανώς θα αυξηθούν 3,8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg.

Ράλι 7,48% πραγματοποίησε η μετοχή της Convergys μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την Stream Global Services έναντι 820 εκατομμυρίων δολαρίων. Κέρδη 3,67% σημείωσε και η Palo Alto Networks, καθώς η εταιρεία συμφώνησε να εξαγοράσει την Morta Security για αδιευκρίνιστο ποσό. Υποχώρησε 5,47% η Netflix ενώ η LinkedIn ενισχύθηκε 2,69% μετά τις υποβαθμίσεις που δέχθηκαν.

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed (17 και 18 Δεκεμβρίου), που θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ την Παρασκευή ακοινώνεται η έκθεση για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,9% το Νοέμβριο στα 194,86 δισ. δολ. αγγίζοντας νέο ρεκόρ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% στα 229,11 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 34,25 δισ. δολ. από 39,33 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για έλλειμμα ύψους 40 δισ. δολ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By