Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Άρθρο: Γιατί να γίνει τζαμί στην Αθήνα και γιατί να το πληρώσει το κράτος

Άρθρο του Γιώργου Καλαντζη
Γ.Γ. Θρησκευμάτων ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

kalatzisΟι Mουσουλμάνοι στην Αττική δεν ξεπερνούν συνολικά τους 150.000 επί 4.500.000 κατοίκων. Πολλοί Έλληνες μουσουλμάνοι είναι αραβικής καταγωγής. Είναι παράλογο από τη μια να επιδιώκουμε επενδύσεις και συμμαχίες με τις αραβικές χώρες, όπου βρίσκονται τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία και από την άλλη να ταυτίζουμε το Ισλάμ με την Τουρκία, τη στιγμή που η γλώσσα του Ισλάμ είναι τα αραβικά. Είναι αυτοκαταστροφικό να μιλάμε με τρόπο προσβλητικό για μια θρησκεία ενός δισεκατομμυρίου πιστών σε 184 χώρες επειδή οι Τούρκοι διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον των χριστιανών ορθοδόξων σε Πόντο και Μικρά Ασία.

Το επιχείρημα «πρώτα να γίνει η Αγία Σοφία εκκλησία και μετά να φτιάξουμε τζαμί στην Αθήνα» είναι πολύ επικίνδυνο για ένα έθνος που θέλει να στηρίζει την Ορθοδοξία σε μια Μέση Ανατολή, όπου το συντηρητικό Ισλάμ είναι ανερχόμενη δύναμη. Εκείνοι που συνδέουν την Τουρκία με το τέμενος της Αθήνας παίζουν άθελά τους το παιχνίδι των τουρκομουσουλμανικών αδελφοτήτων, της μεγαλύτερης απειλής. Η τελευταία χώρα στον κόσμο που επιθυμεί να χτιστεί τέμενος στην Αθήνα είναι η Τουρκία. Αυτό που πραγματικά θέλει είναι η «δωρεάν» επαναλειτουργία ενός παλιού οθωμανικού τζαμιού διότι έτσι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει εμμέσως την ηγέτιδα θέση της Τουρκίας στο Ισλάμ.

Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν σε όλο τον κόσμο. Είναι παντού μειονότητες όπως και οι ορθόδοξοι χριστιανοί με την εξαίρεση λίγων χωρών. Εμείς οι Έλληνες έχουμε την ικανότητα να «δρούμε τοπικά σκεπτόμενοι παγκόσμια» ή εξακολουθούμε να παραμένουμε προσκολλημένοι στις αντιλήψεις της Ελλάδας της Μελούνας;

Για μια χώρα σαν τη δική μας, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της θρησκευτικής ελευθερίας ταυτίζεται με την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για τη χωροθεσία και τον τρόπο λειτουργίας του τεμένους Αθηνών. Κατασκευάζεται ένας συνήθης χώρος προσευχής με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της Αθήνας σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπεται η οικιστική ανάπτυξη. Το κτίριο θα είναι ενταγμένο αρμονικά στο περιβάλλον και θα περιβάλλεται από έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου, ελεύθερα επισκέψιμο για όλους τους πολίτες.
Γιατί να πληρώσει το κράτος; Όποιος πληρώνει είναι ο νοικοκύρης. Το Ισλάμ δεν έχει κλήρο και ιεραρχία όπως οι χριστιανικές εκκλησίες. Γι” αυτό και το επίσημο τέμενος των Αθηνών πρέπει να ανήκει στο κράτος, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιάς μορφής παραχώρηση κυριαρχίας και εδάφους σε ξένη δύναμη ή ιδιώτη. Μετά την κατασκευή του, θα τερματιστεί η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση με την παράνομη λειτουργία δεκάδων «τζαμιών» με άγνωστους ιμάμηδες και ανώνυμες χρηματοδοτήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By