Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άρχισε στη Βουλή η «μάχη» του Ευ. Μεϊμαράκη

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της Βουλής

meimarakis600_300314
Ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας η διαδικασία συζήτησης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του Προέδρου της Βουλή Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Το ΚΚΕ αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

Μεταπολιτευτικά είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πρόταση μομφής κατά προέδρου του Κοινοβουλίου. Μοναδική περίπτωση που υπήρξε τέτοια πρόταση μομφής ήταν το 1985 από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ υπό τον Κων. Μητσοτάκη και στρεφόταν κατά του προεδρεύοντος και αντιπροέδρου του Σώματος Μιχάλη Στεφανίδη για τα έγχρωμα ψηφοδέλτια κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης).

Μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα χρέη προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας εκτελούσε ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς και την θέση του αναπλήρωνε ο Μ. Στεφανίδης, κατά του οποίου στράφηκε η ΝΔ.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σε αυτήν μετέχoυν έως πέντε από τoυς βoυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και η κυβέρνηση.

To μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ, κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα λεπτά της ώρας, ενώ η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 151.

meimarakis-cosac

Η πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση μομφής κατά Μεϊμαράκη κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και το σκεπτικό της είναι ότι «δεν διέκοψε τις εργασίες, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας και την παρέπεμψε χωρίς να έχει την αντίστοιχη αρμοδιότητα στο Σώμα».

Κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κυριακής 30 Μαρτίου σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε το Προεδρείο ότι εάν δεν τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής, κάτι που προκάλεσε την οργή του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος του είπε:

«Η άποψή μου δεν επηρεάζεται από τις κορώνες για πρόταση μομφής κατά του Προέδρου. Με εκβιάζετε; Νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;» τόνισε ενώ επικαλούμενος τη γνώμη νομικών και συνταγματολόγων είπε ότι η συνταγματική πρόβλεψη για υποβολή πρότασης δυσπιστίας μετά την πάροδο εξαμήνου δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση συνολικά, αλλά και ξεχωριστό μέλος της και εν προκειμένω και τον κ. Στουρνάρα, καθώς «το εξάμηνο καλύπτει και τους υπουργούς όταν ασκούν κυβερνητική πολιτική».

Η πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού θα ήταν βάσιμη, εξήγησε, μόνο εάν τον αφορούσε προσωπικά όχι ως εκτελεστή της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αποφασιστεί με βάση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Αλλιώς σε κάθε νομοσχέδιο θα μπορούσατε για κάθε υπουργό να κάνετε πρόταση μομφής» είπε ο κ. Μεϊμαράκης αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελικά την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής λέγοντας ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποδοκιμάσουμε την επιλογή σας και καταθέτουμε πρόταση μομφής». Και εγκάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη για την απόφασή του να θέσει πριν την διεξαγωγή της προβλεπόμενης συζήτησης στην κρίση της Ολομέλειας την πρόταση δυσπιστίας.

By