Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Άρωμα» στρατού στην Ουκρανία

Η ουκρανική αντιπολίτευση δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τον στρατό στους δρόμους

Anti-government protests in Ukraine.
Το κόμμα της φυλακισμένης ηγέτιδος της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε σήμερα ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να τερματίσει το κίνημα διαμαρτυρίας που άρχισε πριν από τουλάχιστον δύο μήνες.

Η έρευνα των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας» που ανακοινώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο «είναι ένα στοιχείο σεναρίου στρατιωτικής βίας, προετοιμασίας για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γκριγκόρι Νεμίρια, αξιωματούχος του κόμματος «Η Πατρίδα», τηλεφωνικά από το Μόναχο όπου μετέχει σε συναντήσεις με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους.

Τζ. Κέρι: ΗΠΑ και ΕΕ στέκονται «στο πλευρό του ουκρανικού λαού»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε σήμερα την αμερικανική και την ευρωπαϊκή υποστήριξη στους ουκρανούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές καθώς αυτοί ζητούν ισχυρή δημοκρατία και τόνισε ότι «η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού στον αγώνα του» να προσεγγίσει την Ευρώπη.

Η θέση του Τζον Κέρι είναι η ισχυρότερη που έχει εκφράσει έως σήμερα η Ουάσινγκτον υπέρ της αντιπολίτευσης. Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Μόναχο με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Ο Κέρι παραδέχτηκε μεν την παρουσία «απεχθών στοιχείων στους δρόμους του Κιέβου», μετά την επισήμανση του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ για τον ρόλο των νεοναζί στις διαδηλώσεις, αλλά τόνισε πως «οι Ουκρανοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να ζουν ελεύθερα σε μια χώρα ασφαλή και ακμάζουσα».

By