Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατί ο Άσμουσεν είπε ότι ο Βενιζέλος ζήτησε «μαγείρεμα» του ελλείμματος

Για χτύπημα κάτω από την μέση κάνουν λόγο συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών

fosphotos.com | Alexanrdos Katsis
fosphotos.com | Alexanrdos Katsis

Μετά τα σκόρπια σχόλια Γερμανών κυβερνητικών παραγόντων περί τρίτου μνημονίου που θα χρειαστεί η Ελλάδα, μετά τις προκλητικές και σχεδόν ρατσιστικές δηλώσεις Γερμανών βουλευτών ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν θα έπρεπε να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, έρχεται πάλι από τη Γερμανία η «αποκάλυψη» ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε από το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν να «μαγειρέψει» τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, γεγονός που ερμηνεύεται ως απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν βάζει μυαλό!

Όλα τα παραπάνω φυσικά δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα που έχει όμως μεγάλο κόστος για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Και γι αυτό η ίδια η ΕΚΤ έσπευσε με ασυνήθιστη ταχύτητα -αν και με χλιαρή διατύπωση- να διαψεύσει το σημείο αυτό του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, φοβούμενη μήπως δοθεί η εντύπωση ότι το μέλος της διοίκησής της είναι πηγή ψευδούς πληροφόρησης προς τον Τύπο, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει καθόλου φυσικά με τον θεσμικό ρόλο του κ. Άσμουσεν και τις υποχρεώσεις υπευθυνότητας και δεοντολογίας που πρέπει να έχει. Το ίδιο κατηγορηματική ήταν και η διάψευση που ήρθε ως απάντηση από την ελληνική πλευρά.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr η περιβόητη συνομιλία Άσμουσεν-Βενιζέλου έγινε με κάθε επισημότητα στο υπουργείο Εξωτερικών και φυσικά δεν ήταν κατʼ ιδίαν. Παρόντες ήταν τόσο ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, όσο και το στέλεχος της τρόικα που εκπροσωπεί την ΕΚΤ κ. Andreas Westfal, γεγονός που αναδεικνύει τον παραλογισμό του ισχυρισμού που μεταφέρει η εφημερίδα.

Παρόμοια γελοίο -σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου- είναι να θεωρήσει κανείς ότι ο υπουργός των Εξωτερικών θα μπορούσε να κάνει συζήτηση με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, δηλαδή για ζητήματα που αφορούν σε θέματα δημοσιονομικών μεγεθών, τα οποία αναλύονται και ανακοινώνονται ερήμην κάθε κυβέρνησης, ελληνικής ή ξένης.

Όσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση των κυρίων Βενιζέλου και Άσμουσεν γνωρίζουν πολύ καλά ότι περιεχόμενο της συζήτησης ήταν η υποχρέωση όλων των ευρωπαϊκών οργάνων να στηρίξουν την ελληνική πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και το ΑΕΠ που πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται για να μπορέσουν να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι.

Το απαράδεκτο στην όλη ιστορία, σύμφωνα με συνομιλητές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι ότι ανάλογα χτυπήματα κάτω από τη μέση σε βάρος της χώρας και της Ευρωζώνης γίνονται λίγες μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές για να εξυπηρετηθούν προφανώς ανάγκες εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών ή και προσωπικές φιλοδοξίες δημόσιων προσώπων που παίζουν χαριτωμένα παιχνιδάκια με τον Τύπο (η εφημερίδα Die Zeit χαϊδεύει συχνά τον κ. Άσμουσεν και η σχετική «αποκάλυψη» έγινε στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος-προσωπογραφίας-αγιογραφίας του μέλους της διοίκησης της ΕΚΤ).

Αυτά όμως, λένε συνεργάτες του υπουργού των Εξωτερικών, δεν μπορεί να γίνονται εις βάρος μιας χώρας κι ενός λαού που έχει ματώσει για να καταφέρει το τεράστιο δημοσιονομικό επίτευγμα να περάσει η ήδη Ελλάδα σε διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, δηλαδή να έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Πηγές κοντά στην κυβέρνηση και τον κ. Βενιζέλο, πάντως, δεν κρύβουν ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών έχει ενοχληθεί βαθύτητα από το περιστατικό αυτό και λένε με νόημα ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο διότι θα απασχολήσει σύντομα την διοίκηση της ΕΚΤ. Με απλά λόγια ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να μεταφέρει την ενόχλησή του και τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαρροή που αποδίδεται στον Γερμανό κ. Ασμουσεν στον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By