Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άφαντοι περίπου 6.500 φορολογούμενοι που κλήθηκαν για επανέλεγχο

«Τώρα να αντιμετωπίζουν φορολογικούς ελέγχους σε βάθος όχι μόνο για το 2013 αλλά και για προηγούμενα χρόνια»

forologikew dhlwseis

Περίπου 6.500 φορολογούμενους ψάχνει από πέρυσι η εφορία προκειμένου να προχωρήσει σε επανέλεγχο των δικαιολογητικών των φορολογικών τους δηλώσεων αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί.

Συγκεριμένα περισσότεροι από 346.000 φορολογούμενοι είχαν κληθεί από πέρυσι να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσής τους προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση τους και από αυτούς οι 6.451 δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών, με συνέπεια τώρα να αντιμετωπίζουν φορολογικούς ελέγχους σε βάθος όχι μόνο για το 2013 αλλά και για προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο για τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις ο αριθμός των πολιτών που θα κληθούν να επισκεφθούν την εφορία είναι αρκετά περιορισμένος λόγω του γεγονότος ότι τόσο για μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσυμπληρωμένοι οι βασικοί κωδικοί της δήλωσης.

Πάντως εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, υποβλήθηκαν 5.811.933 φορολογικές δηλώσεις και εκτιμάται ότι την πόρτα της εφορίας θα περάσουν για εξηγήσεις πολύ μικρότερος αριθμός σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι αρκετοί φορολογούμενοι με την υποβολή της δήλωσης ενημερώνονταν ηλεκτρονικά ότι για να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή των φορολογικών εντύπων τους πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία φάκελο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια που υπέβαλαν δήλωση χειρόγραφα μέσω του ταχυδρομείου.

Εφέτος, λόγω των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όσοι κληθούν στην εφορία αυτό θα συμβεί διότι θα βρεθούν σε δείγμα ελέγχου λόγω δυσαρμονίας αυτών που αναγράφονται στη φορολογική δήλωση τους με την πραγματική οικονομική κατάσταση τους.

Οι 10 εφορίες με το μεγαλύτερο αριθμό φορολογούμενων που κλήθηκαν να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν τη φορολογική δήλωσή τους ώστε να ληφθούν υπόψη τα ποσά που έχουν συμπληρωθεί στους σχετικούς κωδικούς είναι οι εξής: Ηρακλείου (8.284 φορολογούμενοι), Αμαρουσίου (7.122 φορολογούμενοι), Κηφισιάς (6.868 φορολογούμενοι), Χαλανδρίου (6.751 φορολογούμενοι), Γλυφάδας (6.627 φορολογούμενοι), Δ΄ Αθηνών (περιοχή Κολωνακίου κτλ. 6.613 φορολογούμενοι), Χολαργού (6.535 φορολογούμενοι), ΙΓ΄ Αθηνών (5.924 φορολογούμενοι), Ψυχικού (5.781 φορολογούμενοι) και Αγ. Αναργύρων (5.696 φορολογούμενοι).

Στις παραπάνω εφορίες έπρεπε να είχαν προσέλθει συνολικά για προσκόμιση δικαιολογητικών 66.201 πολίτες και 1.366 μέχρι στιγμής έχουν γυρίσει την «πλάτη» στην εφορία. Ολοι αυτοί θα περάσουν από έναν δεύτερο έλεγχο και εφόσον διαπιστωθούν φορολογικές παραβάσεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

By