Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έκθεση ΔΝΤ: Απαιτεί νέα συμπίεση των μισθών

Ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του ανταγωνισμού

 

eu-imfΠεραιτέρω μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας αλλά και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του έκθεση του που δημοσιεύτηκε σήμερα για την οικονομία της Ευρωζώνης, λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει για να αποφασίσει για την εκταμίευση των 1,78 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο  χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα τη βελτίωση της «ελαστικότητας» στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αν και αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «απαιτεί» επιπλέον τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέμα πρόσθετων μέτρων για να μειωθεί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας, είχε θέσει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από ήδη από πέρυσι, επικαλούμενη παραδείγματα από χώρες, όπως Βουλγαρία και Λετονία.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ακόμη στην έκθεση ότι αν και έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα από το 2008, αυτές δεν πέρασαν στις τιμές, καθώς μετασχηματίσθηκαν σε περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στις χώρες του μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία).

Επιτόκια

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του επισημαίνει πως η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια, να εισάγει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο παροχής φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (LTRO) για να βοηθήσει την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δεν θα έρθει πριν από το 2014, παρά τα χθεσινά στοιχεία για το δείκτη PMI που δείχνουν ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, σε έκθεση για την αξιολόγηση της οικονομίας των 17 κρατών που μοιράζονται το ευρώ, το Ταμείο εκτιμά ότι τα μέτρα για την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών θα μειώσουν την ανάπτυξη κατά 1,25% το 2013, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,9% το 2014.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By