Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έκθεση: Η μείωση του χρέους θα τονώσει τις προοπτικές ανάπτυξης

Τι αναφέρει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα

Vouli_arxeio600

Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για μονομερή διαγραφή του χρέους, γιατί αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, συστήνει στον ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους.

«Η χώρα δεν θα μπορεί να αξιοποιεί αυτές τις υπό εκκόλαψη δυνατότητες για δάνεια και βοήθεια αν αρνηθεί να ανταποκριθεί στους κανόνες και στις διαδικασίες της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, και αν, σε ακραία περίπτωση, αποφασίσει μονομερώς διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους», αναφέρεται χαρακτηριστικά  στην 19 σελίδων έκθεση με τίτλο «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του Ευρώ και η Ελλάδα. Οι μηχανισμοί εποπτείας και αλληλεγγύης υπό όρους μετά το Μνημόνιο» που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με την επισήμανση ότι το παρόν σημείωμα στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ ή ότι υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή, οι καθηγητές Παναγιώτης Λιαργκόβας και Πάνος Καζάκος με την συνεργασία της Δήμητρας Μήτση, υπογραμμίζουν ότι η παραμονή στην ευρωζώνη οριοθετεί σήμερα τις δυνατότητες της χώρας με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν λόγω των θεσμικών (και άλλων) εξελίξεων.

Εκτιμάται ότι «η μείωση του ελληνικού χρέους με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. αμοιβαιοποίηση μέρους του κλπ) και του βάρους της εξυπηρέτησης του υπολοίπου (μείωση επιτοκίων κ.α.) θα διευκόλυνε τη μελλοντική πορεία των διαφόρων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που δρομολογούνται στην Ε.Ε.» και σημειώνεται πως «κράτη όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη (σε απόλυτα μεγέθη και ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά και μόνο με εθνικές 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By