Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έκκληση για υπευθυνότητα από τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ

«Να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης»

nikos-anastasiadis-geniki-suneleusi-oie

Υπευθυνότητα «ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης» συνέστησε προς όλους ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε δηλώσεις του για το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το ζήτημα, προσθέτοντας ότι ανάλογα θέματα προκύπτουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές. Σημείωσε ακόμη πως η κατάσταση αυτή καταδεικνύει πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να είναι «είτε ευλογία, είτε κατάρα». Αν τύχει καλής διαχείρισης, θα αποτελέσει όφελος για όλους τους Κύπριους, ενώ αν γίνει πηγή έντασης, θα είναι πρόβλημα για όλους και περισσότερο κατάρα για τις συνομιλίες, ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα» τη συνάντησή του με ον κ. Αναστασιάδη. Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι για τους οποίους η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη και γι” αυτό θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις δύο πλευρές, ώστε να επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σημείωσε ακόμη ότι οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και ότι έχουν τεθεί ζητήματα προς συζήτηση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μπορέσουν να συναντηθούν και οι δύο ηγέτες, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να επισκεφθεί τώρα την Άγκυρα αντί να βρίσκεται στη Λευκωσία, απάντησε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την τουρκική ηγεσία και ότι σύντομα θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

By