Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκλεισε τα σύνορα με τη Λιβύη η Τυνησία

Πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να περάσουν τα σύνορα

libya-oil

Tη βασική μεθοριακή διάβασή της με τη Λιβύη έκλεισε σήμερα η Τυνησία, καθώς χιλιάδες ξένοι και Λίβυοι πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να περάσουν τα σύνορα, σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί χάος, όπως μετέδωσε το κρατικό τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα.

Η απόφαση ελήφθη καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Αιγύπτιοι μετανάστες και Λίβυοι πολίτες, επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας έριξαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ένας αξιωματικός της τυνησιακής αστυνομίας τραυματίστηκε στο πόδι από αδέσποτη σφαίρα από την πλευρά της Λιβύης καθώς και οι Λίβυοι συνοριοφύλακες προσπαθούσαν να απομακρύνουν το πλήθος.

Η Τυνησία φοβάται ότι λόγω της κρίσης στη Λιβύη θα κατακλυστεί από πρόσφυγες, όπως είχε γίνει και το 2011, κατά τη διάρκεια της επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. «Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι επισφαλής και δεν μπορεί να αντέξει την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων«, τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Μόνγκι Χάμντι.

By