Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Έκτακτα μέτρα τα Χριστούγεννα για την αιθαλομίχλη

Εκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τα Χριστούγεννα στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

aithalomixli640_231213
Σύσκεψη με θέμα το συντονισμό δράσεων για την αιθαλομίχλη, θα πραγματοποιηθεί ανήμερα Χριστούγεννα, στις 10.00 στο Υπουργείο Οικονομικών, από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Στις 11.30 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών Υπουργών.

Η κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες μετά την υπέρβαση δύο κρίσιμων κοινοβουλευτικών σκοπέλων, για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική αιθαλομίχλη εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Το στρώμα καπνού που κάλυψε και πάλι πόλεις της Ελλάδας, αλλά και η πραγματικότητα ότι πάρα πολλά νοικοκυριά έχουν μηδενίσει τις δαπάνες θέρμανσης μέσω πετρελαίου και καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις για να ζεσταθούν, πυροδότησε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας στην κυβέρνηση και δη στο οικονομικό επιτελείο, που μοιάζει δύσκολο να αντιμετωπιστεί από το επίδομα θέρμανσης ή την ενεργοποίηση της διάταξης για παροχή δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά τις ημέρες υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων στα αστικά κέντρα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι και η ερώτηση που κατέθεσαν 41 βουλευτές της Ν.Δ., προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας επί της ουσίας την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Θεσσαλονίκη: Εκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια-μετά τις υψηλές συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στην πόλη-αποφάσισε να πάρει ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα μέχρι και το μεσημέρι της 27ης Δεκεμβρίου, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Αλλά και για τον γενικό πληθυσμό προτείνεται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Συνιστάται η διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By