Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την Ουκρανία (photo)

 Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για τη βία και τη χρήση εκτεταμένης βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

protest-kievo

Σε έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κάθριν Άστον στις Βρυξέλλες για τα αιματηρά γεγονότα στην Ουκρανία.

Εικοσιπέντε νεκροί,ανάμεσά τους οι 9 αστυνομικοί και περίπου 500 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 300 αστυνομικοί και 200 διαδηλωτές, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, προκαλώντας λουτρό αίματος στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για τη βία και τη χρήση εκτεταμένης βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Νωρίτερα, η Ε.Ε., με δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων, Ευάγγελου Βενιζέλου, εξέφρασε την ανησυχία της για την κρίση στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η βία δεν αποτελεί λύση, αλλά επιτείνει το αδιέξοδο.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά δεν επεμβαίνουμε», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν.

«Επαγγελματίες μαχητές δρόμων» καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στο Κίεβο, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Μιχαήλ Μάργκελοφ.

«Tα χέρια του Προέδρου Γιανουκόβιτς είναι λερωμένα με αίμα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ.

Να αποφύγει τη χρήση βίας και τα αντίποινα κατά των διαδηλωτών και να προσπαθήσει να βρει λύση, καλεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας ο Ρουμάνος ομόλογός του Μπασέσκου.

Ταξιδιωτική οδηγία για τους Κύπριους πολίτες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. 

«Στην ουσίαπρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η ρωσική πλευρά απαιτεί οι ηγέτες (της αντιπολίτευσης) να σταματήσουν την αιματοχυσία στη χώρα τους, να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο με τις νόμιμες αρχές χωρίς απειλές ούτε τελεσίγραφα», προστίθεται.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Πέσκοφ πρόσθεσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει συμβουλές στον Γιανουκόβιτς. «Ο ρώσος πρόεδρος ουδέποτε έδωσε και εξακολουθεί να μην δίνει συμβουλές στον Ουκρανό ομόλογό του για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει και δεν έχει την πρόθεση να δώσει στο μέλλον», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Πάντως, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε διάγγελμά του επέρριψε ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι προσπαθεί να ανέλθει στην εξουσία από τους δρόμους και όχι με εκλογές.

Παρά το μακελειό που προκάλεσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, ο κ. Γιανούκοβιτς επιμένει στη σκληρή γραμμή και ζητάει από την αντιπολίτευση να αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους.

By