Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ένας αγώνας για το παιδί: ΠΑΟΚ-Φίλιππος…

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει σε φιλικό παιχνίδι την επόμενη Κυριακή (14/9) τον Φίλιππο Βέροιας. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη φιλικό παιχνίδι που προστέθηκε στο πρόγραμμα προετοιμασίας του ΠΑΟΚ, αλλά πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο και εξόχως σημαντικό αγώνα με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και προεκτάσεις στις οποίες πρέπει όλοι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

thumbnail (2)Ο αγώνας Φίλιππος Βέροιας – ΠΑΟΚ θα πραγματοποιηθεί για να ενισχυθεί το έργο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί και η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποδέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την σχετική πρόταση που δέχθηκε για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα.

Ο φιλικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο Μακροχωρίου, την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 και θα ξεκινήσει στις 5μ.μ. Τα έσοδα από την διεξαγωγή του φιλικού αγώνα θα διατεθούν στην Πρωτοβουλία για το Παιδί.

Τα εισιτήρια του φιλικού αγώνα κοστίζουν 5€ και θα διατίθενται –εκτός από το ΕΑΚ Μακροχωρίου την ημέρα του αγώνα- και από την Πρωτοβουλία για το Παιδί, από τις εξής θέσεις:1.Γραφείο Προέδρου, Ανοίξεως 19, τηλ. 23310-29571 και2. Κέντρο Αναφοράς, πλατεία Ζωγιοπούλου 3, τηλ. 23310-72303.

Ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί» ιδρύθηκε στη Βέροια τον Απρίλιο του 2008.
Σήμερα, δραστηριοποιούνται στους κόλπους του 350 μέλη και 200 περίπου ενεργοί εθελοντές.
Πεδίο δράσης της Δομής μας είναι πρωτίστως η φροντίδα και η προστασία παιδιών που , προερχόμενα από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες, βιώνουν την παραμέληση, την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον , καθώς και η παντοειδής ενίσχυση των οικογενειών τους. Ακόμη, ομάδες-στόχους της ΠγτΠ αποτελούν οι ευπαθείς οικογένειες με παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δομές της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» παρέχονται συμπληρωματικά προς τις αντίστοιχες κρατικές. Η εμβέλεια της λειτουργίας της Ημερήσιας Φροντίδας και του Κέντρου Αναφοράς είναι τοπική (Νομός Ημαθίας και γύρω του περιοχές), ενώ αυτή της Κλειστής Φιλοξενίας εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τον Μάρτιο του 2010 λειτουργεί στη Βέροια το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με αυτά τα χαρακτηριστικά. Στο Σπίτι της Βέροιας, με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού (Κοινωνική Λειτουργός, δύο Παιδαγωγοί, δύο Ψυχολόγοι, μία Γραμματέας) και των εθελοντών όλων των τομέων (σίτιση, μαθησιακή υποστήριξη, ψυχαγωγία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημιουργική απασχόληση, συνοδεία σε εξωτερικές δραστηριότητες) φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορους κύκλους, περί τα 20 παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών σε συνθήκες οικογενειακής θαλπωρής. Στα παιδιά παρέχεται συστηματική ψυχολογική υποστήριξη, διαπαιδαγώγηση και κάθε είδους βοήθεια, ενώ στις οικογένειές τους παρέχεται κοινωνική-ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και υλική βοήθεια.

Το Κέντρο Αναφοράς της Δομής μας δέχεται καθημερινά πολλές κλήσεις για βοήθεια, σε παιδιά, εφήβους και γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, αποκλίνουσας συμπεριφοράς, δυσκολίας σχέσεων, ένδειας κλπ. Στους ανθρώπους αυτούς παρέχεται άμεση βοήθεια με τη συνεργασία των ειδικών (υπηρεσίες κοινωνικής λειτουργού και ψυχολόγου, νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια κλπ).
Στο ίδιο Κέντρο γίνονται δεκτές καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, καταγγελίες για περιστατικά παραμέλησης, εγκατάλειψης ή και κακοποίησης παιδιών, με άμεση και αποτελεσματική αντίδραση εκ μέρους του ειδικού προσωπικού μας.

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» είναι ειδικά πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( ΦΕΚ 1226 Β΄/ 11-4-2012) και έχει σχετικές Άδεια Λειτουργίας:• Άδεια Λειτουργίας για την Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα (Σπίτι της Βέροιας)
( Απόφαση Δημάρχου Βεροίας 54301/4-11-2011).• Άδεια Λειτουργίας για την Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα (Σπίτι της Βεργίνας)
( Απόφαση Δημάρχου Βεροίας 59546/14-1-2013).

Τον Οκτώβριο του 2012 ξεκίνησε η λειτουργία του Σπιτιού της Βεργίνας, το οποίο αποπερατώθηκε και εξοπλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».Το Σπίτι της Βεργίνας μπορεί να φιλοξενεί για μακρύ χρονικό διάστημα, υπό εξαιρετικές συνθήκες, περί τα 20 παιδιά και των δύο φύλλων, που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή είναι ορφανά. Προβλέπεται ακόμη, η προσωρινή φιλοξενία παιδιών, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να επανακτηθεί η γονική ικανότητα της πλήρους επιμέλειάς τους.Το προσωπικό στο Σπίτι της Βεργίνας αποτελείται ήδη από μία «Μητέρα», δύο «Θείες», μία Διευθύντρια-Επιστημονική Υπεύθυνο (Ψυχολόγο) ,έναν Νοσηλευτή και υπεύθυνο γενικών καθηκόντων και μία καθαρίστρια, ενώ προβλέπεται η συμπλήρωσή του εντός του 2014.

Με την λειτουργία και του δεύτερου αυτού Σπιτιού η «Πρωτοβουλία για το παιδί» ολοκληρώνεται ως μία σημαντική περιφερειακή Δομή παροχή κοινωνικής φροντίδας.Ο προγραμματισμός της συμπλήρωσης των υποδομών περιλαμβάνει:• Την απόκτηση της δυνατότητας φιλοξενίας σε Παράρτημα του Σπιτιού της Βεργίνας 8 αγοριών ηλικίας άνω των 12 ετών (που σήμερα δεν υπάρχει λόγω της συγκεκριμένης χωρικής δυνατότητας του κτιρίου), με μικρή επέκταση σε παρακείμενο οικόπεδο.• Την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Σπιτιού της Βέροιας, ώστε, υπό καλύτερες κτιριακά προϋποθέσεις, να παρέχεται φροντίδα σε 40 παιδιά και να υποστηρίζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών.• Την λειτουργία ξενώνα αυτόνομης διαβίωσης 10 νέων, σε ακίνητο προερχόμενο από δωρεά, στο Μακροχώρι Βεροίας.• Την συμμετοχή σε προγράμματα προώθησης της Αναδοχής.

Στα πλαίσια της λειτουργίας και των δύο Δομών, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εθελοντών όλων των ειδικοτήτων, σε διάφορους τομείς ( μάγειροι, συνοδοί, καλλιτέχνες και παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φαρμακοποιοί, δημιουργοί ειδών για τα Bazaar κλπ).

Στις καταστατικές υποχρεώσεις, αλλά και στις σταθερές επιδιώξεις της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» περιλαμβάνεται η ενημέρωση του ευρέος κοινού, σε θέματα που άπτονται της δράσης της (παιδική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, θεσμός αναδοχής, ενδοσχολική βία, χρήση διαδικτύου, προστασία και στήριξη οικογένειας κλπ), καθώς και επιστημονικές εκδηλώσεις (Ημερίδες και Συνέδρια) που απευθύνονται κυρίως σε ειδικούς και εθελοντές, με σκοπό την επιμόρφωσή τους.

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» συνεργάζεται με κρατικές υπηρεσίες και ανάλογους φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (υπηρεσίες Πρόνοιας, Εισαγγελίες, Αστυνομία, Εκκλησία, Παιδοψυχιατρικές κλινικές, άλλες Οργανώσεις, θεσμούς δικτύωσης κλπ). Σε τοπικό επίπεδο έχει εμπεδωθεί αποτελεσματικό σχετικό δίκτυο.

Στις 24 Νοεμβρίου 2011, η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το βραβείο «Νησίδες ποιότητος», για την έως τότε πολιτεία και δράσης της.

By