Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ένας Σάμερς μπορεί να φέρει την άνοιξη στις αγορές

Κέρδη στα χρηματιστήρια μετά την απόσυρση του Σάμερς – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

trader

Η απόσυρση του ονόματος του Λάρι Σάμερς, ο οποίος μέχρι χθες Κυριακή, θεωρούταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Μπεν Μπερνάκι στο τιμόνι της Fed, τόνωσε το χρηματιστήριο και έριξε τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Οι επενδυτές πίστευαν ότι ο πρώην υπουργού Οικονομικών είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναλάβει καθήκοντα προέδρου και να ξεκινήσει μια πιο επιθετική πορεία – σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους για τη θέση – για την άρση της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της Fed.

Στο άκουσμα της είδησης για την απόσυρσή του Σάμερς από τη διαδοχή, οι αγορές, από την Ασία έως την Ευρώπη έκαναν «ράλι» με τον Dow Jones να εκτοξεύεται κατά 160 μονάδες το πρωί της Δευτέρας. Πτωτική πορεία ακολούθησε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου η οποία έπεσε στο 2,82%. Πιέσεις ασκήθηκαν και στο δολάριο, το οποίο υποχώρησε έναντι του γιέν και του ευρώ.

«Οι αγορές ανυπομονούσαν για τον Σάμερς» αναφέρει ένας χρηματιστής στο CNBC. Με τον πρώην υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ εκτός «κούρσας», οι πλέον επικρατέστεροι διάδοχοι του Μπερνάκι είναι η αντιπρόεδρος της Fed, Janet Yellen και ο πρώην αντιπρόεδρος Donald Kohn. Επομένως, είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντικό η αγορά να ξέρει ποια είναι είναι η θέση τους σχετικά με την παρούσα ποσοτική ελάφρυνση της Fed που κρατά με τεχνητό τρόπο τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενισχύοντας τις επίφοβες επενδύσεις.

Οι δύο υποψήφιοι για την θέση του προέδρου της Fed, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους σύντομα, καθώς την προσεχή Τετάρτη ο σημερινός κάτοχος της θέσης, Μπεν Μπερνάκι, θα ανακοινώσει την τρίτη αγορά μηνιαίων ομολόγων που έχει γίνει από τότε που ξέσπασε η κρίση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By